Όπως αναφέρουν οι «Wall Street Journal» ότι στα τέλη του 2019, τουλάχιστον δέκα ρωσικά υποβρύχια «βγήκαν από τις βάσεις τους στις ακτές της Αρκτικής της Ρωσίας και χάραξαν μια υποβρύχια πορεία δυτικά προς τον Βόρειο Ατλαντικό», εκεί που κυριαρχούσε το ΝΑΤΟ, αλλά πλέον αυτή η κυριαρχία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, δεν έχει σχολιάσει ακόμη τους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ η εφημερίδα, χαρακτήρισε την κίνηση ως «τις μεγαλύτερες (ναυτικές) ασκήσεις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», αντανακλώντας τη «φιλοδοξία του Ρωσικού Ναυτικού όχι μόνο να υπερασπιστεί την πατρίδα του, αλλά και να προβάλει την εξουσία στον Ατλαντικό».

Ο Αντιναύαρχος Κιθ Μπλάουντ, διοικητής της Συμμαχικής Ναυτιλιακής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι παρατηρούν πλέον «περισσότερα (ρωσικά) υποβρύχια, πιο μακριά, για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους».

Ο Μάικ Πίτερσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ναυτικών Σπουδών της Ρωσίας στο Κολέγιο Ναυτικού Πολέμου των ΗΠΑ, από την πλευρά του, περιέγραψε τα ρωσικά υποβρύχια ως δυνάμεις που «μπορούν να διασχίσουν τον Ατλαντικό και να απλώσουν απαρατήρητα από την Ανατολική Ακτή, ακόμη και να πλήξουν στόχους στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη αν αφεθούν ελεύθερα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τα υποβρύχια ως τα πιο θανατηφόρα και με τη μεγαλύτερη αντοχή.

Σύμφωνα με τον Ναύαρχο Τζέιμς Φόγκο, διοικητή των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «εξακολουθούν να έχουν πλεονέκτημα στον υποθαλάσσιο τομέα», τα ρωσικά υποβρύχια είναι «πολύ καλά στις κατασκοπευτικές μεθόδους τους».

Πηγή: Wall Street Journal