Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα σχεδιάζεται να υλοποιηθούν οι αναγκαίες σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα στα νότια και δυτικά της Κρήτης, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Η κοινοπραξία υπό την γαλλική Total, στην οποία μετέχουν επίσης η αμερικανική ExxonMobil αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια, αναμένεται να προχωρήσει στη διενέργεια των πιο «πυκνών» σεισμικών ερευνών στο διάστημα από τα τέλη του 2020 έως τις αρχές του 2021. Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ειδικών σεισμογραφικών πλοίων αλλά και από τις καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθούν οι έρευνες στη διάρκεια του χειμώνα, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν εμφανίζει μεγάλη ακτοπλοϊκή κίνηση, επιτρέπει στις εταιρείες να πραγματοποιήσουν τις σεισμικές τους καταγραφές ακόμη και την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Οι προετοιμασίες συνεχίζονται κανονικά, υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές. Διευκρινίζουν, δε, ότι τη «μπαγκέτα» της κοινοπραξίας κρατά η γαλλική πετρελαϊκή, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές σεισμικές καταγραφές για την περιοχή της Κρήτης εμφανίζονται ενθαρρυντικές, ιδιαίτερα για την περίφημη τομή «Τάλως», η οποία εμφανίζει ανάλογη γεωλογική δομή με το περίφημο κοίτασμα Ζορ στα ανοιχτά της Αιγύπτου.

Οι προκαταρκτικές και αραιές αυτές σεισμικές καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν τον 2015, στάθηκαν ικανές να προσελκύσουν τους δύο συνεταίρους των ΕΛΠΕ, Total και Exxonmobil, στις οποίες και παραχωρήθηκε η έρευνα και εκμετάλλευση των δύο οικοπέδων.

Η τομή «Τάλως»

Ελπιδοφόρα γεωλογική δομή, που πιθανόν να κρύβει κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων, εντόπισαν τον Οκτώβριο 2019 επιστήμονες πετρελαϊκών εταιρειών σε θαλάσσια έκταση νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο συγκεκριμένος στόχος κατεγράφη από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το 2012-2013 η εξειδικευμένη σε αυτές νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία είχε προσκληθεί από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την έναρξη των γύρων παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε τότε η Καθημερινή αν επιβεβαιωθεί η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων για το κοίτασμα θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για 70 χρόνια. Οι Νορβηγοί είχαν σκανάρει τότε με το σεισμογραφικό τους σκάφος «Nordic Explorer» τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας γεωλογικά δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.

Τα σεισμογραφικά αποτελέσματα βγήκαν προς πώληση σε υποψήφιους επενδυτές και πριν από περίπου έξι χρόνια μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έσπευσαν να τα αποκτήσουν προκειμένου να τα επεξεργαστούν, να τα μελετήσουν και να λάβουν τελικές αποφάσεις.

Το 2015 οι επιστήμονες πετρελαϊκής εταιρείας που εντόπισαν την ελπιδοφόρα δομή τη βάφτισαν κιόλας: της έδωσαν το όνομα «Τάλως». Ήταν ο μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες.

Ο «Τάλως» των εκτιμώμενων αποθεμάτων 10 τρισ. κυβικών ποδιών φέρεται να βρίσκεται στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι συγκεκριμένες έχουν μισθωθεί με νόμο πια στην κοινοπραξία των εταιρειών Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Οι περιοχές αυτές προκηρύχθηκαν το 2017 και ενδιαφέρον εκδήλωσε η συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Με βάση τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν για διάστημα έως και οκτώ χρόνια. Μετά την οκταετία οι πετρελαϊκές, αφού προχωρήσουν στη λήψη και νέων σεισμικών δεδομένων, θα προχωρήσουν στην πρώτη γεώτρηση για την εξακρίβωση των προαναφερόμενων εκτιμήσεων.