Του Βασίλη Σκουρή

Με περίπου 29.500 νεκρούς από 18 έως 24 Νοέμβρη, οι νέοι θάνατοι στην Ευρώπη έχουν τετραπλασιαστεί από τα μέσα Ιούλη, δηλαδή σε 20 βδομάδες.

Την τραγική κατάσταση στη γηραιά ήπειρο, όπου οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο, περιγράφει ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», που αναδημοσιεύει σήμερα η στήλη:

Ξεπέρασαν χτες το 1,5 εκατ. οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid-19 στην Ευρώπη (στην αντίστοιχη περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που περιλαμβάνει 53 χώρες), ενώ η πανδημία βρίσκεται σε νέα έξαρση, με τα δημόσια συστήματα Υγείας να παραμένουν αθωράκιστα για ακόμα μια χρονιά και τα νοσοκομεία να έχουν καταρρεύσει ακόμη και σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

Με περίπου 29.500 νεκρούς από 18 έως 24 Νοέμβρη, οι νέοι θάνατοι στην ήπειρο έχουν τετραπλασιαστεί από τα μέσα Ιούλη, δηλαδή σε 20 βδομάδες. Ο αριθμός των νέων θανάτων φθάνει σε αντίστοιχο επίπεδο με αυτό του φθινοπώρου του 2020, τότε που η Ευρώπη έμπαινε στο δεύτερό της κύμα και δεν είχαν ακόμη κυκλοφορήσει εμβόλια.

Η πλέον πληγείσα χώρα στην περιοχή Ευρώπη είναι η Ρωσία, που καταγράφει πάνω από το 30% των νέων ημερήσιων θανάτων, με 1.246 νεκρούς κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Συνολικά καταγράφονται επίσημα πάνω από 269.000 θάνατοι, ενώ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Rosstat, οι συνολικοί θάνατοι προσέγγιζαν τις 450.000 στα τέλη Σεπτέμβρη.

Ακολουθούν η Βρετανία (144.286 νεκροί) και η Ιταλία (133.415 νεκροί).

Στη Γερμανία η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική στα νοσοκομεία, ασθενείς αεροδιακομίζονται από κρατίδιο σε κρατίδιο, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα η απερχόμενη καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, φέρεται να πρότεινε ολικό lockdown, κάτι που απέρριψε ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελεύθερων. Χτες η χώρα ξεπέρασε τους 100.000 νεκρούς.

Στην Ολλανδία οι συνέπειες της πανδημίας, των διαχρονικών ελλείψεων, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων στο σύστημα Υγείας έχουν «γονατίσει» και φέτος τα νοσοκομεία, με βαρύ τίμημα για όλους τους ασθενείς. Εδώ και βδομάδες έχει ανακοινωθεί ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν ακυρώσει θεραπείες και χειρουργεία, ενώ χτες ανακοινώθηκε ότι έχουν σταματήσει χημειοθεραπείες και μεταμοσχεύσεις οργάνων για να απελευθερώσουν κλίνες στις ΜΕΘ για ασθενείς με Covid.

Η Ένωση Ολλανδικών Νοσοκομείων για την Εντατική Νοσηλεία ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να περάσει στην εφαρμογή της επόμενης φάσης του …«εθνικού σχεδίου» για την Covid, η οποία προβλέπει ότι η παροχή περίθαλψης με διανυκτέρευση στο νοσοκομείο πρέπει να ανασταλεί!

Ακόμη και αυτήν τη στιγμή, μετά από δυο χρόνια που το κάθε νέο «κύμα» «αιφνιδίαζε» τις κυβερνήσεις, δεν συζητιέται καν η ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, η στελέχωση των νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών!

Ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid έχει αυξηθεί στα επίπεδα των αρχών του περασμένου Μάη και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία θα εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους μέσα σε λίγο περισσότερο από μία βδομάδα, αν δεν ελεγχθεί η πανδημία. Πολλοί ασθενείς με Covid μεταφέρθηκαν αυτήν τη βδομάδα από την Ολλανδία σε γερμανικά νοσοκομεία.

Στη χώρα, με το 85% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο, έχει επιβληθεί μερικό lockdown και αναμένονται νέα, πιο αυστηρά μέτρα.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε χτες να εγκριθεί το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech» για τα παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών. Οι πρώτοι εμβολιασμοί μικρών παιδιών στην ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβρη.