Βαθαίνει η κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση μετά και από την πρόθεση των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει το δικό της σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Χθες, η Ρωσία, διά στόματος του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ, ανακοίνωσε πως όποια χώρα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο ρωσικό αέριο.

«Όσον αφορά το πλαφόν στις τιμές. Αν επιβάλουν πλαφόν, εμείς απλά σε τέτοιες εταιρείες ή χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς, δεν θα τους προμηθεύσουμε με πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, επειδή δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά», τόνισε ο Νόβακ.

Καθώς οι Υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρών χωρών συνέρχονται εντός της ημέρας, η Μόσχα έσπευσε να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις, ασκώντας ιδιαίτερη πίεση στις ασιατικές χώρες, προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγράφει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις εξαγωγές του πετρελαίου της, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα σε 700 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίδραση από τον ΟΠΕΚ+

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, καμία από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, αλλά ούτε η Ινδία και η Κίνα υποστήριξαν την ιδέα της επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο πετρέλαιο από τη Ρωσία.

«Δεν έχω ακούσει ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν συμφωνήσει. Δεν έχουμε ακούσει από άλλους παραγωγούς πετρελαίου, που συμμετέχουν στην αγορά, τουλάχιστον μία θετική απάντηση για αυτόν τον παραλογισμό που συζητείται», είπε ο Νόβακ.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο περιορισμός της τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις χθες, οι ΗΠΑ πρότειναν να μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, με την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης να μπαίνει στο τραπέζι των G7 που συνεδριάζουν την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου.

Tο «φάντασμα» της ενεργειακής κρίσης πλανιέται πάνω από την Ευρώπη

Με το «φάντασμα» της ενεργειακής κρίσης να πλανιέται πάνω από την Ευρώπη μετά και τη μείωση της ροής φυσικού αερίου που μειώνει μέρα με τη μέρα η Ρωσία, η Ε.Ε από πλευράς της ψάχνει τρόπους να τιθασεύσει τις τιμές της ενέργειας που εκτοξεύονται καθημερινά.

Όπως έγινε γνωστό χθες 1/9, από Ευρωπαίο αξιωματούχο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα έχει προηγηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το ζήτημα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, σε μία προσπάθεια να υπάρξει κοινή λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.