Τετ-α-τετ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας επιδιώκουν οι εταίροι σε μια προσπάθεια να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών.

Η συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που πραγματοποιείται από χθες στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δυο χωρών φάνηκε και από τη συνάντηση του Βερολίνου, που ανέδειξε χθες το iEidiseis, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν στο παρασκήνιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και, κυρίως, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα, πάντως, δεν δείχνει να κρατά μεγάλο καλάθι, ακόμα και αν η συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δυο χωρών πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρεί πως η επιθετικότητα της Άγκυρας «ήρθε για να μείνει», τουλάχιστον κατά το προσεχές διάστημα.

Απειλεί και πολιτικές πτήσεις η Τουρκία

Υπενθυμίζεται πως χθες μια νέα κίνηση, η Τουρκία θέλησε να ελέγξει περιοχές σε ολόκληρο Αιγαίο με παράνομη δέσμευσή τους. Σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε, στόχευε σε τρεις περιοχές στο νότιο, κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, από χθες και μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση και με αντιΝΟΤΑΜ που εξέδωσε, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεσμεύει περιοχές και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και τις πολιτικές πτήσεις, αφού θα επηρεάζονταν δύο αεροδιάδρομοι, αυτός της Ρόδου προς την Αθήνα και της Αθήνας προς τη Λήμνο.

Η Αθήνα επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι αεροδιάδρομοι χρησιμοποιούνται από εγχώριες και διεθνείς πτήσεις, με οποιαδήποτε δέσμευση της Τουρκίας των περιοχών αυτών, να φέρνει κίνδυνο για τις πτήσεις αυτές.

Το απόρρητο τουρκικό έγγραφο που διακινεί η Άγκυρα κατά της Ελλάδας

Όπως έγινε χθες γνωστό η Άγκυρα διανέμει δισέλιδο έγγραφο στις ξένες πρεσβείες με απίστευτες τοποθετήσεις – διεκδικήσεις.

Στο non paper, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ είναι γνωστό ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Σε άλλο σημείο του κειμένου, η Τουρκία υποστηρίζει ότι γίνονται παραβιάσεις από τα ελληνικά μαχητικά, ενώ είναι γνωστό ότι το Πεντάγωνο έχει καταγράψει δεκάδες παραβιάσεις καθημερινά και πέφτεις από τουρκικά μαχητικά. Στις 27 Απριλίου μάλιστα είχαμε 141 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά.

Σε άλλο σημείο του non-paper η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα στρέφονται εναντίον της Τουρκίας, ενώ η Αθήνα επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία δε στρέφεται εναντίον κανενός.

Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης την Αθήνα για επιστροφή μεταναστών χρησιμοποιώντας τον όρο pushbacks, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Κακομαθημένη η Ελλάδα, θα πάθει ό,τι έπαθε και στο παρελθόν

Νέο «λάδι» στη φωτιά που έχει ανάψει ο ίδιος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έβαλε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι αν επιμένει να βάζει απέναντί της την Τουρκία θα πάθει ξανά ό,τι έπαθε στο παρελθόν.

Σε ομιλία του, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως: «γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με τη χώρα μας μέσω της Ελλάδας». Ο Ερντογάν χαρακτηρίσε τη χώρα μας ως «κακομαθημένη» και τόνισε πως έχει «ξαμολυθεί» από άλλους.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα πρόθυμα μας βάζει απέναντί της», είπε.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή λέγοντας πως η χώρα μας πρέπει να κοιτάξει το παρελθόν, τονίζοντας πως «αν η Ελλάδα επιμείνει, αυτό θα πάρει από εδώ και στο εξής».

«Στη Σμύρνη, όπου πήγαμε με αφορμή την άσκηση EFES 2022, μεταφέραμε τα μηνύματά μας για τις εξελίξεις στο Αιγαίο στους συνομιλητές τους, και βρεθήκαμε μαζί με τις οργανώσεις μας στη Σμύρνη. Όπως πάντα στην ιστορία, γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται ενάντια στη χώρα μας μέσω της Ελλάδας, το οποίο μας έχουν εξαπολύσει. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν γνωρίζει αυτό το παιχνίδι ή προσποιείται ότι είναι εθελοντής σε αυτό το παιχνίδι», δήλωσε και πρόσθεσε: «Όπως γνωρίζετε, οι κομπάρσοι που είναι πιο κουρασμένοι, φθαρμένοι, χτυπημένοι, ακόμη και σπασμένα χέρια και φτερά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, το όνομά τους δεν εμφανίζεται ποτέ στη σκηνή. Αυτό συνέβη στην Ελλάδα στο παρελθόν. Αν επιμείνει στο λάθος, αυτό θα ακολουθήσει».

«Θα διατηρήσουμε πάντα την ύπαρξή μας ως παγκόσμια, πολιτική δύναμη στην περιοχή μας και στον κόσμο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.