Εκτενής αναφορά στο δημοσίευμα του Spiegel για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την Ελλάδα και την άθλια κατάσταση που επικρατεί και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να επικρατεί για πολύ καιρό ακόμα στη Λέσβο.

«To Spiegel για άλλη μια φορά αναφέρεται στο προσφυγικό και τη Λέσβο αναφέροντας πως ο νέος καταυλισμός δεν θα είναι έγκαιρα έτοιμος και το δημοσίευμα σημειώνει: “Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, ο νέος καταυλισμός στη Λέσβο πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμος εγκαίρως. Οι πρόσφυγες απειλούνται με άλλο έναν χειμώνα σε προσωρινές σκηνές. Ο νέος καταυλισμός προσφύγων πρόκειται να χτιστεί στα βορειοανατολικά του νησιού, λίγα χιλιόμετρα από τους χώρους υγειονομικής ταφής. Ένας χωματόδρομος οδηγεί στην ιδιωτική ιδιοκτησία που οι αρχές θέλουν να νοικιάσουν. Βάστρια ονομάζεται η περιοχή. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι ελληνικές αρχές έπρεπε να υποβάλουν σχετική αίτηση για την κατασκευή του καταυλισμού τον Δεκέμβριο του 2020. Η κυβέρνηση θα έπρεπε ακόμα να είχε υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στην ΕΕ το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου 2021 και ένας διευθυντής του ΚΥΤ θα έπρεπε να είχε διοριστεί έως τον Μάρτιο. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής”.

Και πάλι περί pushback

Τέλος, και πάλι δημοσίευμα του Spiegel αναφέρεται στο θέμα των pushback και σημειώνει: «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αυξάνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση λόγω των παραβιάσεων του νόμου στο Αιγαίο. Από τις αρχές του περασμένου χρόνου, έχουν καταγραφεί “αρκετές εκατοντάδες περιπτώσεις” φερόμενων pushback, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Μιρέγ Ζιράρ στο SPIEGEL. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει δώσει στις αρχές τις σχετικές πληροφορίες οι οποίες παραπέμπουν σε παράνομα pushback στην ξηρά ή στη θάλασσα. “Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση. Το δικαίωμα του ασύλου πλήτετται στην Ευρώπη” λέει η Ζιράρ».