Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο μεγάλος χαμένος εφόσον στις εκλογές στις ΗΠΑ κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ, διαπιστώνει το Reuters. Oπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, ο λόγος είναι ότι ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της χώρας του, αν διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου, έναντι των πολλών στρατιωτικών επεμβάσεων του Ερντογάν σε διάφορα μέτωπα στο εξωτερικό, αλλά και λόγω της στενής συνεργασίας του Ερντογάν με τη Ρωσία του Πούτιν.

Επίσης, η τουρκική λίρα θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, όπως εκτιμούν αναλυτές και επενδυτές, αν μια κυβέρνηση Μπάιντεν πατήσει το κουμπί των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά από τη Ρωσία των S-400. Η δοκιμή των ρωσικών πυραύλων την περασμένη εβδομάδα ανοικτά των ακτών της Σινώπης προκάλεσαν την οργισμένη απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρμεντ και το Πεντάγωνο.

Ταυτόχρονα, γερουσιαστές από τα δύο κόμματα επανέλαβαν το αίτημά τους για κυρώσεις, που εφόσον εφαρμοστούν θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την τουρκική οικονομία. Ο Ερντογάν, πάντως, επιχειρεί να υποβαθμίσει τις συνέπειες τέτοιων κυρώσεων απειλώντας με αντίμετρα την Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ, ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν

Οι αμερικανικές απειλές, εκτός της αναστολής της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, αποδείχθηκαν μέχρι τώρα κενές περιεχομένου. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει στενή σχέση με τον Ερντογάν, ευελπιστεί σε διευθέτηση μέσω του διαλόγου του ζητήματος και αντιστέκεται στις πιέσεις του Κογκρέσου.

Ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύεται τη σχέση του με τον Τραμπ και κάνει επίδειξη ισχύος στα μέτωπα της Συρίας, της Λιβύης, στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τελευταία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν για τον Ερντογάν αν επικρατήσει ο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν ως υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει δώσει δείγματα γραφής με δηλώσεις του τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν τάχθηκε υπέρ μιας νέας προσέγγισης των ΗΠΑ έναντι στον «αυταρχικό» πρόεδρο Ερντογάν και όπως ήταν φυσικό πυροδότησε την οργή του Τούρκου προέδρου.