Η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη δημιουργία ΑΟΖ ανέβηκε στη σελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Η συμφωνία που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου η Ελλάδα και η Αίγυπτος αφορά στην οριοθέτηση ΑΟΖ. Μάλιστα η ανάρτησή της έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επικύρωσή της από τις δυο χώρες, κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Με την πράξη αυτή πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ και στη συνέχεια αναρτήθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού είναι Τούρκος.

Πολύ σημαντικό γεγονός, πέρα από το μικρό διάστημα πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, θεωρείται το γεγονός πως έχει καθυστερήσει η ανάρτηση του «τουρκο-λιβυκού μνημονίου», του οποίου η συμφωνία έγινε πολύ νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, αυτό αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο γγ του ΟΗΕ κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τέλος η ανάρτηση αυτή αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, τα τελευταία 40 χρόνια.