Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να της δώσει δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα, αναφέρει ο Seth Frantzman, αναλυτής και αρθρογράφος της Jerusalem Post.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία την ώρα που η κυβέρνηση της Λιβύης βρισκόταν υπό καθεστώς πολιορκίας, προκειμένου να επιτύχει τη συμφωνία παρέχοντας της ως αντάλλαγμα μισθοφόρους από τη Συρία. Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν είχε πολλές επιλογές, καθώς βρισκόταν σε καθεστώς αυξημένης πίεσης από τις εμφύλιες συγκρούσεις και το μεγάλο οικονομικό της χρέος.

Η Τουρκία μπήκε ενεργά στην υπόθεση της Λιβύης μετά το παράνομο μνημόνιο, καθώς μέχρι τότε, υποστήριζε την Κυβέρνηση Εθνική Συμφωνίας στην Τρίπολη, με περιορισμένο αριθμό όπλων, και με μια σχετική οικονομική βοήθεια. Το GNA βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση με τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ, να φτάνουν μία ανάσα από το να καταλάβουν την πρωτεύουσα της χώρας.

Η Τουρκία εκβίασε όχι μόνο την Λιβύη αλλά και τηβ Ευρωπαϊκή ένωση, το ΝΑΤΟ, και τα Ηνωμένα Εθνη, εν μέσω απειλών ότι θα επέτρεπε σε εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το μήνυμα της Άγκυρας ήταν σαφές: Ή αφήνετε την Τουρκία να καταλάβει ένα τμήμα της Μεσογείου και της Λιβύης, με Σύριους στρατιώτες, ή οι Σύριοι – μερικοί από τους οποίους ήταν εξτρεμιστές – θα έρθουν για να γίνουν το πρόβλημα της Ευρώπης», δήλωσε ο Φράτζμαν. «Με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν δισεκατομμύρια στην Άγκυρα ώστε να κρατήσουν τους Σύριους στην Τουρκία, δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

«Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, η Τουρκία γνώριζε καλά πως η θέση της είναι εξαιρετικά δύσκολη» είπε. «Εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία μας τη δεδομένη χρονική στιγμή», λένε τώρα αξιωματούχοι της Λιβύης, σύμφωνα με τον Φράντμαν, ενώ «στην Τουρκία, οι ισχυρισμοί των Λίβυων αξιωματούχων συγκλόνισαν και εξόργισαν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία εξιστορούν την αφήγηση για την επιστροφή της Τουρκίας στις παλιές οθωμανικές δόξες, και με έναν πόλεμο στη Λιβύη που μοιάζει με επανάσταση εναντίον πολεμάρχων παρόμοια με την Αραβική Άνοιξη».

«Τώρα όμως αποδεικνύεται ότι η Άγκυρα πιέζει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο τον Φαγιέζ αλ- Σάρατζ, ώστε να καθιερώσει την ενεργειακή και ναυτική συμφωνία. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που ήταν πραγματικά έτοιμη να παράσχει υποστήριξη », δήλωσε ο Φραντζμάν.

Ο Φραντζμάν επισημαίνει πως σύμφωνα με το Associated Press :

H Τουρκία θα εκμεταλλευτεί οικονομικά τη Λιβύη […] η Άγκυρα έχει δώσει στην Τρίπολη χρηματικό ποσό ύψους $1.7 δισεκατομμυρίων, τα οποία ανήκουν σε τουρκικές εταιρίες.

Πρώτα η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά αποθέματα της Λιβύης, και μετά θα εγκαθιδρύσει στρατιωτικές βάσεις. Η Τρίπολη φαίνεται εξαιρετικά ανήσυχη με την προοπτική να γίνει ακόμα μια αποικία της Άγκυρας

Δεν είναι πλέον σαφές εάν η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία τώρα έχει διαιρέσει τη χώρα θα οδηγήσει σε κάποια συμφωνία με τη Ρωσία για τη μόνιμη διάσπασή της. Η Ρωσία, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, υποστηρίζουν τον Χάφταρ οικονομικά και στρατιωτικά.

Αρκετές φωνές στην Τουρκία τώρα αναρωτιούνται εάν η περιπέτεια στη Λιβύη άξιζε, ειδικότερα μετά τις κριτικές. Η κατάσταση στη Λιβύη έχει ενώσει τις περισσότερες αραβικές χώρες ενάντια στην Τουρκία, και εξόργισε επίσης και την Ελλάδα.

Πληροφορίες από Ahval