«Να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να κάνει την αυτοκριτική του», κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, από όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη σχεδίου απέναντι στην πανδημία» και ότι «προέβαλε τις πολιτικές της προτεραιότητες, και όχι τις υγειονομικές».

Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαίρως στηλίτευσε την προσπάθειά της κυβέρνησης να καλλιεργήσει μια εικόνα επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα το προηγούμενο διάστημα» και ότι «την ίδια στιγμή έστελνε σειρά από αντιφατικά μηνύματα προς την κοινωνία». Ο κ. Χαρίτσης σχολίασε ότι «δεν μπορεί την εθνική επιτυχία στην πρώτη φάση της πανδημίας να την πιστωθεί η κυβέρνηση, και για την έξαρση του κορονοϊού να λέμε ξαφνικά ότι φταίει η ανεύθυνη κοινωνία». Αναφέρθηκε στο τί συνέβη με τη λειτουργία των σχολείων, των εκκλησιών, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα πρωτόκολλα στον τουρισμό «που άλλαζαν από την μια ημέρα στην άλλη». Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει το ΕΣΥ, αφού δεν προχώρησε καμία πρόσληψη πέρα από όσες είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». «Αν δεν προστατευτεί η δημόσια υγεία, οι επιπτώσεις και στην οικονομία θα είναι πολύ σοβαρές», προειδοποίησε.

Στηλίτευσε «τον ανταγωνισμό εντός της ΕΕ, που είδαμε το προηγούμενο διάστημα όσον αφορά στη διανομή της μάσκας στους πολίτες», σχολιάζοντας ότι «είδαμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να πηγαίνει περίπατο, και χώρες με έξαρση κρουσμάτων, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να περιμένουν βοήθεια από την Κίνα και την Κούβα». «Να μην δούμε τον ίδιο ανταγωνισμό, την προσπάθεια ο ένας να κερδίσει έναντι του άλλου, και με το εμβόλιο για τον κορονοϊό», είπε.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις -την υγειονομική, την οικονομική, αλλά και τα ελληνοτουρκικά, που καθόλου δεν έχουν υποχωρήσει», για να τονίσει ότι «σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα στην κυβέρνηση, αλλά οι πολιτικές που ακολουθούνται». «Δεν είδαμε ανασχηματισμό. Τρεις φορές τον είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, και δεν μπόρεσε να τον κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν του το επέτρεψαν οι εσωτερικές ισορροπίες στη ΝΔ και οι πιέσεις από διάφορα κέντρα», σχολίασε.

Σχετικά με την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη που «καθυστερημένα και εν μέσω θέρους» δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «μας επαναφέρει στα παλιά, σε λογικές παρωχημένες και αποτυχημένες», πολιτικές που, όπως υποστήριξε, μεταφέρουν την κρίση στην κοινωνική πλειοψηφία. «Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι», τόνισε, «ότι χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα μας πάει μπροστά και δεν θα μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στην κοινωνία. Αναμένουμε να γίνει η σχετική συζήτηση στη Βουλή».