Του Βασίλη Σκουρή

Τη διεξαγωγή της πανελλαδικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 2 με 4 Ιουλίου αποφασίζει-σύμφωνα με την εισήγηση και εκτός μεγάλου απροόπτου-το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, που συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η έναρξη της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα διεξαχθεί την Παρασκευή το απόγευμα στο θέατρο Κατράκειο της Νίκαιας, ενώ ένα μεγάλο μέρος του επόμενου διημέρου θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη. Το Πολιτικό Συμβούλιο, μάλιστα, θα εκλέξει Επιτροπή για την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων στο Σχέδιο Προγράμματος που έχει συγκροτήσει η ομάδα υπό τον Γιώργο Σταθάκη, καθώς και Επιτροπή για το Σχέδιο Απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Βούτσης είχε θέσει θέμα να μην έχει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποφασιστικό χαρακτήρα, κάτι που δεν έγινε δεκτό, με το σκεπτικό ότι σε αυτή συμμετέχει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του κόμματος, αλλά και οι νεοεκλεγμένες Νομαρχιακές Επιτροπές.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης θα επιβεβαιωθεί και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου το προσεχές φθινόπωρο, μετά τη ΔΕΘ, εφόσον οριστικοποιηθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και εφόσον η πορεία της πανδημίας επιτρέψει αυτό να διεξαχθεί δια ζώσης. Εφόσον οι προϋποθέσεις αυτές εκπληρούνται, στόχος είναι το Συνέδριο να διεξαχθεί έως τον προσεχή Δεκέμβριο, αν και οι πλέον ρεαλιστές εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν αρκεί και η πραγματοποίησή του θα γίνει την άνοιξη του επόμενου έτους. Υπέρ της διεξαγωγής του Συνεδρίου επιμένει η «Ομπρέλα», όπως φάνηκε και από τις παρεμβάσεις του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Βίτσα στο τελευταίο Πολιτικό Κέντρο, ενώ πλέον υπέρ της διεξαγωγής του τάσσονται και οι «προεδρικοί», βασιζόμενοι στην εσωκομματική υπεροχή που διαθέτουν.

Δυο χρόνια μετά την ήττα του 2019 και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα στο κόμμα του και να ξεκινήσει την αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα.