Εκτος συγκλονιστικού απροόπτου, αύριο το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα δημοσιοποιήσει με τηλεοπτικό μήνυμά του, το γενικό σχέδιο του πλάνου εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί σε κάθε του λεπτομέρεια. Το σχέδιο, θα εξειδικευτεί τις επόμενες μέρες από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξεσελίσεται για την κυβέρνηση ο παράγοντας «σχολεία» όσον αφορά την ανακοίνωση του σχεδίου σχετικά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στο αυριανό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η χρυσή τομή για την επανέναρξη των σχολικών μαθημάτων μέχρι και χθες ακόμα δεν είχε βρεθεί, με το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων να είναι το επικρατέστερο σενάριο και ενώ προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελούν η Γ’ Λυκείου και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη της διδακτικής ύλης, ενώ δεν αποκλείεται η επόμενη σχολική χρονιά να αρχίσει νωρίτερα του συνηθισμένου.

Σύμφωνα με την επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, το ιδανικό είναι να ανοίξουν τα Λύκεια (11 Μαΐου η Γ’ Λυκείου), με την προϋπόθεση πως η έλευση των μαθητών θα είναι προαιρετική, ανάλογα με τη βούληση των γονέων τους.

Όσον αφορά στη δημοτική εκπαίδευση, μία από τις εισηγήσεις θέλει τις μισές τάξεις του Δημοτικού να γίνονται το πρωί και τις άλλες μισές το απόγευμα, εκ περιτροπής, αν και το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποφύγει κάτι τέτοιο.

Ειδικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, προβληματισμός υπάρχει για το κατά πόσο οι μαθητές του Δημοτικού θα μπορέσουν να τηρήσουν τα υγειονομικά δέοντα, ενώ επιπρόσθετος «πονοκέφαλος» είναι, αν δεν λειτουργήσουν τα σχολεία τους (είναι μία από τις εισηγήσεις όσον αφορά τα δημοτικά) ή αν αργήσουν ακόμα να ανοίξουν, πώς θα επιστρέψουν στις εργασίες τους οι γονείς τους, οι οποίοι τώρα δικαιολογούνται με την άδεια ειδικού σκοπού.

Ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του αποτελεί το αποτέλεσμα του κάθε βήματος που θα γίνεται. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός στο αυριανό του διάγγελμα θα επιχειρήσει να εξηγήσει ότι καθημερινά θα αξιολογούνται τα δεδομένα σε σχέση με την υγεία του πληθυσμού, με την άρση των μέτρων να γίνεται ανά εβδομάδα. Ανά πάσα στιγμή, όπως θα πει, ο σχεδιασμός θα μπορεί να αλλάξει.

Εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου ένα ακόμα από τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας που απασχολούν την κυβέρνηση είναι ο τουρισμός. Η Ελλάδα, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλει να «εξαργυρώσει» τη θετική παγκόσμια εικόνα της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με το να πάρει μεγάλο «κομμάτι» από εκείνους που θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές όχι στις χώρες τους αλλά στο εξωτερικό, σε μια χώρα «υγειονομικά ασφαλή». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ να καταρτιστεί ένα πλαίσιο για τις αεροπορικές συνδέσεις.

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα διευκρινιστούν από τους αρμόδιους υπουργούς όποιες απορίες προκύψουν από το κυβερνητικό σχέδιο για άρση του lockdown, ενώ θα παρουσιαστούν και τα νομοσχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία κατατίθενται στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επισημάνει ότι το πέρασμα στη δεύτερη φάση, που είναι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας, είναι εφικτό επειδή η πρώτη φάση, δηλαδή η προστασία της δημόσιας υγείας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σχεδόν 1,5 μήνα μετά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο το Σαββατοκύριακο βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να ρυθμιστούν οι όποιες εκκρεμότητες.