Το χάσμα που χωρίζει πλέον τις δύο πλευρές στην Κύπρο γύρω από την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού διαπιστώθηκε και κατά την πρώτη άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησης, η οποία έγινε στην παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως η θέσεις του κ. Τατάρ για την επιδιωκώμενη λύση αλλά και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Ετοιμότητα για πενταμερή

Αρχικά σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο ίδιος εξέφρασε την ετοιμότητά του για συζήτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, στην βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στη βάση της αναζήτησης λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των τ/κ Ερσίν Τατάρ δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση, τονίζοντας όμως την ανάγκη να τεθούν και οι περιβόητες «άλλες ιδέες» στο τραπέζι του διαλόγου.

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη αφού καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο κ. Τατάρ διεμήνυε πως η ομοσπονδία δεν μπορεί να συζητείται επ’ άπειρον και πως με την εκλογή του θα τόνιζε την ανάγκη για νέες ιδέες γύρω από τη λύση του Κυπριακού. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες της DW ο κ. Τατάρ απέφυγε να θέσει ως όρο για συμμετοχή του σε μια διάσκεψη για το Κυπριακό την απόσυρση της ΔΔΟ ως βάση συζήτησης. Η προθυμία των δύο να ανταποκριθούν θετικά σε μια ενδεχόμενη πρόσκληση του Αντόνιο Γκουτέρες, παρά τη διαφωνία ως προς τη βάση λύσης, αποτυπώθηκε και στη σύντομη ανακοίνωση των Ηνωένων Εθνών μετά την συνάντηση. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για την επικράτηση μιας εγκάρδιας ατμόσφαιρας αλλά και τη δέσμευση των δύο να ανταποκριθούν θετικά σε μια ενδεχόμενη πενταμερή συνάντηση στο κατάλληλο στάδιο.

Βαρώσια και φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε ενώπιον του κ. Τατάρ και της κ. Σπέχαρ το θέμα των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων να δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση για πάγωμα των σχεδιασμών ανοίγματος της πόλης. Την ίδια ώρα ο κ. Τατάρ ήγειρε θέμα υδρογονανθράκων, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη απευθείας πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχομένα ως ανάγκη για άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπριών.

Μετά και την χθεσινοβραδινή πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ και τις θέσεις που διατυπώθηκαν, η απόφαση για την όποια εξέλιξη σε σχέση με το Κυπριακό ανήκει αποκλειστικά στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Γκουτέρες θα αποφασίσει αν είναι αναγκαία η κάθοδος της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ για προετοιμασία μιας άτυπης πενταμερούς η οποία προγραμματίζεται να γίνει ακόμα και εντός Νοεμβρίου.

Πηγή: dw.com