Καμία περίπτωση για χαλάρωση του lockdown δεν φαίνεται να υπάρχει πριν τις 22 Μαρτίου. Φόβοι για πάνω από 3.000 κρούσματα τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανοίξει το οτιδήποτε στις 16 Μαρτίου σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ υπάρχει η προσδοκία μετά τις 22 Μαρτίου η επιδημιολογική εικόνα να είναι διαχειρίσιμη και χαλαρώσει το lockdown, αρχής γενομένης από το λιανεμπόριο.

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι την εβδομάδα που διανύουμε και ως την Καθαρά Δευτέρα, ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 θα αυξηθεί και ίσως να ξεπεράσει και τις 3.000 ημερησίως. Αυτό προφανώς θα έχει αντανάκλαση και στο αθωράκιστο από την κυβέρνηση ΕΣΥ, οι αντοχές του οποίου δοκιμάζονται ήδη πολύ σκληρά.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας σε πλήρη εξέλιξη

Χτες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 466, ενώ 53 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους χτυπημένοι από τον φονικό ιό.

Στα νοσοκομεία της Επικράτειας καταγράφηκαν 429 νέες εισαγωγές, ενώ στην Αττική που «βράζει» εντοπίστηκαν 569 νέα κρούσματα.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, εντός του Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου υπολογίζεται ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα έχει καλύψει 5,5 εκατ. πολίτες, ένας αριθμός επαρκής για να υπάρξει ένα ικανοποιητικό «τείχος ανοσίας» του πληθυσμού.