Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων για την επιδότηση καυσίμων που ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προχωρά αυτή τη στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, επεκτείνεται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο το Fuel Pass 2. Το δηλωθέν εισόδημα του φορολογικού έτους 2021 θα είναι έως 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος και έως 45.000 ευρώ. 

Επιπλέον, για όσους επιλέγουν ψηφιακή χρεωστική κάρτα το ποσό προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ από 5 ευρώ που ήταν σήμερα. 

Η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης σε ηπειρωτική περιοχή ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, για πληρωμή στην αντλία. 

Για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ σε ηπειρωτικές περιοχές.

Στα νησιά, η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.

Αυτή η επιδότηση, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «ρίχνει» την βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ. Το κόστος της παρέμβασης είναι στα 200 εκατομμύρια ευρώ. 

Για το diesel κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Κόστος 115 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, επιστρέφεται ο ΕΦΚ στους πολίτες που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες ωστόσο θα πρέπει να έχει προηγηθεί η  υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ για το 2022.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το υπουργικό συμβούλιο, το fuel pass θα ανέλθει στα 80 ευρώ για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ για τα δίτροχα για πληρωμή στην αντλία.

Ειδικά για τα νησιά, το ποσό αυξάνεται στα 100 ευρώ αντί 55 μέχρι σήμερα, και στα 70 ευρώ για τα δίτροχα. Όπως είπε, η επιδότηση θα ισχύσει για τρεις μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο για βενζίνη και για ντίζελ και αφορά 3 εκατομμύρια οδηγούς.

Τα νέα μέτρα κοστολογούνται στα 375 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επιδοτήσεις για τα καύσιμα φτάνουν τα 580 εκατ. ευρώ.