Νέο συμβόλαιο για εμβόλια κατά της Covid-19, το πέμπτο κατά σειρά, αυτή τη φορά με τον γερμανικό φαρμακευτικό όμιλο CureVac ανακοίνωσε ότι ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελπίζει να υπογράψει και έκτο συμβόλαιο σύντομα με την αμερικανική Moderna.

«Λίγες ημέρες μετά το συμβόλαιό μας με την BioNTech και Pfizer, με χαρά ανακοινώνω μια νέα συμφωνία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου. Η νέα σύμβαση με την CureVac, είπε, «θα μας επιτρέψει να αγοράσουμε έως 405 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου».

«Πρόκειται για το πέμπτο συμβόλαιο με μια φαρμακευτική εταιρεία για το χαρτοφυλάκιό μας των εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

«Και εργαζόμαστε σε μια έκτη (συμφωνία) με τη Moderna, με την οποία έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διερευνητικές συζητήσεις. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το συμβόλαιο σύντομα», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη μια συμφωνία με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech που προβλέπει την αγορά έως 300 εκατομμυρίων δόσεων.

Πριν από τις Pfizer/BioNTech και CureVac, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία πιθανών εμβολίων: με τη σουηδο-βρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400 εκατομμύρια δόσεις από την κάθε μία) όπως και με το γαλλο-βρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (έως 300 εκατομμύρια δόσεις).