Κάθε νέος ιός που απειλεί την ανθρωπότητα, ελπίδες θέλουν να μετατρέπεται από «σοβαρή απειλή» σε «ενδημική ασθένεια», ωστόσο κανείς δεν ξέρει πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται η κατάσταση για τον κορωνοϊό.

Ορισμένες παραλλαγές του ιού ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς μπορεί να τον έκαναν πιο μεταδοτικό ή πιο θανατηφόρο. Η πιο πρόσφατη μετάλλαξη Ομικρον, ευθύνεται για μια εφιαλτική έκρηξη κρουσμάτων σε πολλές χώρες, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί ηπιότερη νόσηση.

Στη μάχη κατά της πανδημίας τα πράγματα άλλαξαν όταν μπήκαν στο «παιχνίδι» τα εμβόλια. Τα εμβόλια για την καταπολέμηση του Sars-cov-2, του ιού που προκαλεί την Covid-19, αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και πλέον πολλές χώρες εφαρμόζουν ήδη μια τρίτη δόση, με κάποιες εξ αυτών ήδη να σχεδιάζουν την τέταρτη.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Economist, 191 χώρες έχουν σε εξέλιξη προγράμματα μαζικού εμβολιασμού και μαζί έχουν πραγματοποιήσει περίπου 9,5 δισεκατομμύρια δόσεις.

Από τον πρώτο εμβολιασμό, που έλαβε χώρα στη Βρετανία στις 8 Δεκεμβρίου, τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού έχουν ενεργοποιηθεί σε κάθε ήπειρο του κόσμου. Ωστόσο, 4 χώρες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας Our World in Data.

Μέχρι στιγμής, το 59,9% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 12 ετών και άνω έχει λάβει μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό. Το ποσοστό που έχει λάβει και τις δύο δόσεις, είναι στο 17.4%.

Σχετικά με την πρώτη δόση και το ποσοστό που την έχει λάβει σε κάθε ήπειρο:

Ανατολική Ασία: 79.3%

Νότια Αμερική: 77.1%

Ευρωπαϊκή Ένωση: 73.1%

Βόρεια Αμερική: 72.6%

Νότια Ασία: 63%

Ωκεανία: 62%

Υπόλοιπη Ευρώπη: 56.5%

Κεντρική Αμερική: 51.2%

Κεντρική Ασία: 48.2%

Υποσαχάρια Αφρική: 11.7%

Εμβολιασμός

Οι πρώτες δόσεις ανά χώρα

Συνολικά 106 χώρες έχουν πλέον χορηγήσει πρώτες δόσεις σε περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού τους ηλικίας 12 ετών και άνω. Η Μάλτα πρωτοπορεί στην ανοσία της αγέλης, έχοντας δώσει τις πρώτες δόσεις στο 102% των πολιτών. Ακολουθούν στην πρώτη πεντάδα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπρουνέι, η Κούβα και η Χιλή.

Εμβολιασμός2
Εμβολιασμός3