Η Ελλάδα επιθυμεί να δει τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δίνουν εντολή στον ύπατο έκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, “καθαρή εντολή” για την επιβολή κυρώσεων από τον Ιανούαριο του 2021 στην Τουρκία, με κύριο άξονα ένα εμπάργκο όπλων και την απαγόρευση χρηματοδότησης προς τουρκικές τράπεζες και εταιρείες από ευρωενωσιακούς θεσμούς, σύμφωνα με σημείωμα το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Bloomberg.

Ανάληψη δράσης τέτοιας έκτασης δεν έχει συναντήσει ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε προηγούμενες απόπειρες από πλευράς Ελλάδας και άλλων χωρών, τονίζει το πρακτορείο. Ο κ. Μπορέλ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των 27 τη Δευτέρα έκανε ξεκάθαρο ότι “η κατάσταση δεν είναι θετική” όσον αφορά την Άγκυρα, ωστόσο απέφυγε να λάβει θέση για το τι τελικώς θα πράξουν οι ηγέτες των “27” στη Σύνοδο Κορυφής.

“Δεν έχουμε δει κομβική αλλαγή στην τουρκική συμπεριφορά”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη σύνοδο των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών – μελών. “Αντιθέτως, σε πολλά επίπεδα η κατάσταση έγινε χειρότερη” και “όλα τα κράτη – μέλη συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη να εκτιμηθεί με προσοχή η κατάσταση με την Τουρκία”.

Τον Φεβρουάριο, όπως προσθέτει το Bloomberg, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις – με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδίων στο έδαφος της Ένωσης – σε δύο στελέχη της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Turkish Petroleum Corp., λόγω των τουρκικών γεωτρήσεων για έρευνες φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου. Η πρόταση της Λευκωσίας για επιβολή κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και σε επιπλέον πρόσωπα εκκρεμεί από τον Ιούνιο.

Ο κ. Μπορέλ είχε ιχνηλατήσει στα τέλη Αυγούστου μια διαφορετική πρόταση, με άξονα ευρύτερες, οικονομικού χαρακτήρα κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, η Ελλάδα πιθανόν να ζητήσει από τη Γερμανία την ακύρωση μιας συμφωνίας ύψους δισ. δολαρίων για την πώληση στην Τουρκία σύγχρονων εποθετικών υποβρυχίων, καθώς μια εφαρμογή της “θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο”.