Η Τουρκία ως συμπαραγωγός του F-35 Lignting II επιπέδου “Level 3 partner” εμπλέκεται στην κατασκευή τουλάχιστον 140 μερών του αεροσκάφους τουλάχιστον μέχρι του 2022


Όπως είναι γνωστό το F-35 Lignting II είναι “παγκόσμιο” αεροσκάφος, καθώς οι ΗΠΑ επιδίωξαν από την πρώτη στιγμή να μοιραστούν το τιτάνιο κόστος σχεδίασης και παραγωγής του ακριβότερου οπλικού συστήματος στην Ιστορία. Ανάλογα το επίπεδο διαβάθμισης των μυστικών της τεχνολογιάς stealth αλλά και του κόστους που επιμερίζονται οι χώρες συμπαραγωγής, δημιουργήθηκαν τα επίπεδα Level 1 που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το Level 2 partner με την Ιταλία και την Ολλανδία, Level 3 partner Αυστραλία, Καναδάς, Νορβηγία, Δανία και Τουρκία και τους Security Cooperative Participants (SCP) με το Ισραήλ και την Σιγκαπούρη.

Οπως όλοι καταλαβαίνετε, η Ελλάδα “συνεπής” στην “ασυνέπεια” της είναι ηχηρά απούσα από το πρόγραμμα πάρα του ότι – τουλάχιστον από το 2000 που υπήρχαν λεφτά – έχουν περάσει αρκετές διαφορετικές κυβερνήσεις και δεν φαίνεται ούτε εντός της επόμενης πενταετίας, σύμφωνα με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα να μπει στην σειρά για το αεροσκάφος.

Έτσι σήμερα το Πεντάγωνο, με την κρίση λόγω των S-400 να μην φαίνεται να έχει τέλος, εξαρτάται από την Τουρκία για ανταλλακτικά των μαχητικών F-35 έως το 2022, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους της άμυνας. Οι Τούρκοι υπεργολάβοι άμυνας θα συνεχίσουν να παράγουν βασικά εξαρτήματα των F-35, – από την κεντρική άτρακτο έως 139 μέρη του συστήματος πρόωσης κινητήρα – έως το 2022, λένε αξιωματούχοι της αμερικανικής άμυνας. Είναι η πρώτη δημόσια επιβεβαίωση του Υπουργείου Άμυνας ότι η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ έχει μαλακώσει τη δέσμευσή της να εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών, για την αγορά των ρωσικών S-400.

Παρόλο που η Τουρκία εξακολουθεί να απαγορεύεται να αγοράσει το αεροπλάνο που κατασκευάστηκε από την Lockheed Martin Corp., ο υπολοχαγός Mike Andrews, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι ελήφθη απόφαση στα τέλη του περασμένου έτους «να τιμήσει η αμερικανική κυβέρνηση τις υπάρχουσες ρυθμίσεις συμβολαίου και να αποδεχτεί την παράδοση ανταλλακτικών που ήταν ήδη σε σύμβαση». Εναλλακτικές πηγές «έχουν εντοπιστεί για όλα τα τουρκικής κατασκευής εξαρτήματα και θα χρησιμοποιηθούν καθώς τα τουρκικά συμβόλαια λήγουν και το υλικό παραδίδεται», δήλωσε ο Andrews.