Ρεπορτάζ στο Al Jazeera, αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται πιο κοντά σε ένοπλη σύρραξη έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση της Τουρκίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez ανακοίνωσε ότι, μόλις η συμφωνία κυρωθεί και από τις δύο πλευρές, τα τουρκικά γεωτρύπανα θα αρχίσουν να ψάχνουν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πηγές τις οποίες επικαλείται το Al Jazeera χωρίς να τις κατονομάζει αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει ναυτικές δυνάμεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ωστόσο το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει τις πληροφορίες.

“Αν εμφανιστεί τουρκικό γεωτρύπανο, τα πλοία μας θα αναλάβουν δράση εναντίον του και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένοπλη αντιπαράθεση, επειδή αυτά τα πλοία συνοδεύονται από ναυτικά σκάφη. Και φυσικά αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πόλεμο”, δήλωσε στο Al Jazeera ανώνυμα ένας βετεράνος διπλωμάτης. Ο καθηγητής του διεθνούς δημοσίου δικαίου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, επιβεβαιώνει επίσης ότι οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αποσταλεί ως αποτρεπτικός παράγοντας. “Δεν θα υπάρξει τουρκικό γεωτρύπανο. Έχει ανακοινωθεί στην Τουρκία ότι δεν θα ανεχθούμε καμία έρευνα στην περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί ΑΟΖ”, δήλωσε ο κ. Συρίγος. Αναφορά γίνεται επίσης στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. “Ήταν μια ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση που δεν κατέληξε σε συμφωνία για οποιοδήποτε θέμα που τέθηκε”, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Al Jazeera, λέγοντας ότι τα θέματα περιελάμβαναν και τις αυξημένες ροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. “Υπήρξε συμφωνία να συνεχιστούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και να αποφύγουν οι δύο πλευρές να δυναμιτίσουν το κλίμα για να παραμείνει ανοιχτός ο διάλογος”, ανέφερε η πηγή.