Σφοδρή αναμένεται να είναι σήμερα, Πέμπτη η σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, για την επικύρωση της αναθεωρημένης συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Η συζήτηση διεξάγεται μετά τη χθεσινή αποκάλυψη της Wall Street Journal ότι οι ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, ενισχύοντας έτσι την τούρκικη άμυνα. Το δημοσίευμα ήρθε μόλις ένα 24ωρο πριν από την ψηφοφορία στη βουλή και μόλις λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στην οποία επενδύει πολιτικά η κυβέρνηση.

«Αυτή η εξέλιξη δεν σχετίζεται με το αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση των F-16, ούτε προαναγγείλει νέες αγορές F-16 που θα εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση» τόνιζαν πηγές στην Αθήνα, επικαλούμενες αμερικανικές πηγές.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός -ο οποίος λίγο νωρίτερα θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα κ. Τζόρτζ Τσούνη- κατά την σημερινή ομιλία του στην Βουλή θα υπεραμυνθεί της νέας συμφωνίας. Θα υποστηρίξει πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο και πως η στενότερη συνεργασία με την αμερικανική πλευρά σε περιοχές ιδιαίτερης ευαισθησίας θωρακίζει τη χώρα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για να δούμε αν θα δώσει συνέχεια στο νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον Αντώνη Σαμαρά.

Καταψηφίζει τη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία αφού όπως σχολίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη «είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση υπογράφει επ’ αόριστον παραχώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων» δίνοντας το στίγμα της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολίασε μάλιστα πως «ούτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν σε μια περίοδο πτώσης του Υπαρκτού που είχε πολύ φιλικές σχέσεις τότε με τον πρόεδρο Μπους δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει κριτική στην λογική του «δεδομένου συμμάχου» για την οποία έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες από την Πολίχνη «ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτα. Οι Αμερικανοί φεύγουν από τον EastMed. Οι Αμερικανοί αναβαθμίζουν την Τουρκία, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να δώσουν F-16 στην Τουρκία».