Επικίνδυνη κινητικότητα παρατηρείται από την Τουρκία στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Erkut Sahali , στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), ο Ερντογάν μέσα σε μία μόνο εβδομάδα μετέφερε πάνω από 3.000 χιλιάδες στρατιώτες από την Τουρκία!

1000 άτομα μεταφέρθηκαν την περασμένη Τετάρτη , άλλα τόσα την Παρασκευή 26/6 , 1000 χθες Κυριακή ενώ άλλα 30 άτομα αναμένεται να φθάσουν αύριο.

Τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο αριθμούν περίπου συνολικά 35.000 άνδρες που υπηρετούν σε μονάδες του στρατού ξηράς, της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού των κατεχομένων.

Από αυτούς οι 17.000 στρατιώτες προέρχονται από την Τουρκία.

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί εδώ και ένα χρόνο με νέα αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Firtina των 155mm στο Κιόνελι, στον Άγιο Βασίλειο, στην Κυθρέα και την Άσσια, καθώς και με άρματα μάχης Leopard-2A4 στην Κυθρέα.

Η χώρα μας μέχρι το 1967 διατηρούσε στην Μεγαλόνησο μια μηχανοκίνητη μεραρχία .

H Kύπρος ζήτησε την βοήθεια της ΕΕ! – ”Στείλτε πολεμικά πλοία στην περιοχή”

Πριν από μερικές μέρες η Κυπριακή κυβέρνηση διαμέσου του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να βρίσκεται ναυτική δύναμη των χωρών της Ε.Ε. στην ανατολική Μεσόγειο .

Ο Κύπριος υπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπορέλ για τη δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και τις απειλές που αυτή επιφέρει τόσο στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ο Εκπρόσωπος της ΕΕ, ενημερώθηκε για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις τουρκικές προκλήσεις και επιθεώρησε με ελικόπτερο την περιοχή.

Η Τουρκία μετατρέπει τα κατεχόμενα σε προτεκτοράτο, λέει ο Νίκος Αναστασιάδης

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε ότι η Τουρκία μετατρέπει σε προτεκτοράτο τα κατεχόμενα με βάσεις, με εγγυήσεις και με γεγονότα που παρακολουθούμε στην κατεχόμενη περιοχή, όχι μεταξύ της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Τουρκίας, αλλά εις βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Τόνισε ότι η Τουρκία πλήττει και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων με την εισβολή της στη θάλασσα, αναφερόμενος στις προσπάθειες της χώρας να πραγματοποιήσει εξορύξεις ανοιχτά της Κύπρου.

Πηγή: crashonline.gr