Δυσαρέσκεια για την παρουσίαση του άρθρου του στα Νέα, για την Συμφωνία του Ελσίνκι και τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, εκφράζει ο Κώστας Σημίτης, με ανακοίνωσή του.

Ο πρώην πρωθυπουργός διαχωρίζει τη θέση του από τον τίτλο της εφημερίδας με αφορμή το άρθρο του για τη μη ολοκλήρωση της συμφωνίας του Ελσίνκι και συγκεκριμένα αναφέρει: “Το σημερινό άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχει τίτλο «μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε» και αναφέρεται στη συμφωνία του Ελσίνκι. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς, όπως εκείνος που αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μου ήταν πάντα ξένοι”.

Τι αναφέρει το άρθρο του Κώστα Σημίτη:

Το Ελσίνκι χάθηκε. Οι προϋποθέσεις που οδήγησαν στη συμφωνία δεν υπάρχουν πια. Τα μέσα που παρείχε στην Ελλάδα τα αρνήθηκε η ίδια η χώρα μας.

Ας θυμηθούμε. Η Τουρκία υποχρεωνόταν με τη συμφωνία του Ελσίνκι να επιλύσει τις εκκρεμότητές της με την Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004. Σε περίπτωση που αυτό δεν γινόταν δυνατό, ήταν υποχρεωμένη να δεχθεί τη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Ελλάδα μπορούσε ως εκ τούτου τον Δεκέμβριο του 2004 να εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έως ότου δρομολογηθεί πειστικά η εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας τη συμφωνία του Ελσίνκι, άρχισε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Τέλη του 2003, χάρη στις επίπονες προσπάθειες και των δύο πλευρών, είχε υπάρξει κάποια πρόδος ώστε στο διάστημα που μεσολαβούσε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο του 2004 να είναι δυνατή μία καταρχήν συμφωνία.

Η κυβέρνηση δεν συνέχισε τις διαπραγματεύσεις. Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2004 δεν έθεσε θέμα κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, καίτοι η Τουρκία δεν είχε εκπληρώσει τους όρους του Ελσίνκι. Ένας βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, η ένταξη των ελληνοτουρκικών στη διαδικασία ρύθμισης σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας κατά τρόπο που να μπορεί να οδηγήσει άμεσα και υποχρεωτικά στη Χάγη, εγκαταλείφθηκε.

Μικρό το κακό, ισχυρίζονται οι θιασώτες της πολιτικής που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία. Θα υπάρξουν, λένε, πολλές άλλες ευκαιρίες να προβάλει η Ελλάδα βέτο ώστε να υποχρεώσει την Τουρκία σε υποχώρηση. Πρόκειται είτε για πλάνη, είτε για σκόπιμη παραπλάνηση των πολιτών. Σύμφωνα με τους κανόνες που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση παλαιότερων διευρύνσεων, μία μόνον ευκαιρία βέτο θα υπάρξει ακόμη. Θα υπάρξει μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων, όταν θα αποφασιστεί αν θα ενταχθεί η Τουρκία ή όχι. Όμως η ευκαιρία είναι μάλλον θεωρητική.