Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από χθες το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας που στοχεύει να εξασφαλίσει την τήρηση των μέτρων προστασίας και την αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού κατά την εορταστική περίοδο.

Για τον λόγο αυτό περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο «επιτήρησης» της εορταστικής περιόδου.

Το σχέδιο προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και μπλόκα στα διόδια, σε κομβικά σημεία και στις εισοδους- εξόδους από την πόλη και τον νομό. Έλεγχοι επίσης προβλέπονται σε σταθμούς λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ακόμα και σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Σχολιάζοντας χθες το συνωστισμό που παρατηρήθηκε στους δρόμους κατά τις προηγούμενες ημέρες, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας ανέφερε ότι «παρόμοιες εικόνες είδαμε και στο Λονδίνο και στο Παρίσι και αμέσως μετά οδηγήθηκαν σε lockdown».

Πρόκειται, όπως σημείωσε,για ένα φαινόμενο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους. Παράλληλα επεσήμανε ότι αυτό που θα πρέπει να επικρατήσει αυτές τις γιορτές είναι η αυτοσυγκράτηση, διότι θα ήταν κρίμα, όπως είπε, όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται τόσο καιρό, να πάει χαμένη.

Θεία Λειτουργία με περιορισμούς

Στο μεταξύ με αυστηρά μέτρα πραγματοποιείται σήμερα η Θεία Λειτουργία παρουσία πιστών στις εκκλησίες της χώρας. Η εκτέλεση λειτουργιών στις εκκλησίες παρουσία πιστών προβλέπεται για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας. Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό «6».

Πώς θα γίνουν οι χριστουγεννιάτικες επισκέψεις

Μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, και θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Για τις μετακινήσεις την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι πολίτες θα κάνουν χρήση του κωδικού «6».

Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις εκτός νομού δεν επιτρέπονται, παρά μόνο για την επανένωση οικογενειών, για λόγους υγείας, για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία ή επαγγελματικούς λόγους.

Επίσης, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Ποιες μέρες αναστέλλεται η λειτουργία εστιατορίων εντός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

Την αναστολή της λειτουργίας των εστιατορίων που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά τις ημερομηνίες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 καθώς και την 1η Ιανουαρίου 2021, έχει ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, επιτρέπεται μόνον η, στους διαμένοντες, υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service).