Μνήμες από τον χειμώνα του 2020 ξυπνά η κατάσταση όσον αφορά τον κορωνοϊό, με μόνη διαφορά ότι έναν χρόνο μετά η δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αφορά προτίστως – αν και όχι αποκλειστικά – τους ανεμβολίαστους.

«Όχι αποκλειστικά» όχι μόνο επειδή και οι εμβολιασμένοι νοσούν – αλλά ελαφρά (μόλις ένας στους 10 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ είναι εμβολιασμένος), αλλά, κυρίως, επειδή για μία ακόμη φορά η «λοιπή νοσηρότητα» συνθλίβεται στις «συμπληγάδες πέτρες» του βαθιά πάσχοντος ΕΣΥ και της επιδείνωσης των «σκληρών» δεικτών της πανδημίας.

«Φωτιά» με 70 νεκρούς και 7.105 νέα κρούσματα

Την Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 70 νεκρούς και 7.105 νέα κρούσματα, με πάνω από τα μισά να εντοπίζονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. 489 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

1.631 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, εκ των οποίων τα 493 στο κέντρο της Αθήνας, 1.179 στη Θεσσαλονίκη και 915 στη Θεσσαλία εκ των οποίων τα 399 στη Λάρισα και τα 218 στη Μαγνησία. Η Αχαΐα κατέγραψε 271 νέες μολύνσεις και η Κοζάνη 217.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.27 (95% ΔΕ: 1.16 – 1.40).

«Ασφυξία» στις ΜΕΘ – Άρχισαν οι διαλογές ασθενών

Η φράση «στο κόκκινο» δεν επαρκεί πλέον για να περιγράψει την κατάσταση στην οποίαν βρίσκονται οι ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα.

Η κατάσταση είναι απελπιστική σε τέτοιο βαθμό, που οι γιατροί έχουν αρχίσει ήδη να προχωρούν σε διαλογή ασθενών.

Μιλώντας στο Live News του MEGA, εντατικολόγος αποκάλυψε ότι βρέθηκε κι εκείνη πριν λίγες μέρες στο δίλημμα ποιον ασθενή που νοσεί από κορωνοϊό θα βάλει στο μοναδικό κενό κρεβάτι της εντατικής.

«Το κριτήριο είναι ποιος ασθενής έχει περισσότερη προοπτική. Όλοι διασωληνώνονται και υποστηρίζονται με κάποιο μηχάνημα αλλά το ποιον θα επιλέξεις να βάλεις στο μοναδικό σου κρεβάτι το κριτήριο είναι αυτό. Δηλαδή αυτός ο οποίος με μια ματιά φαίνεται κάπως πως βελτιώνεται με τη διασωλήνωση», ανέφερε η διευθύντρια της ΜΕΘ νοσοκομείου Καβάλας Εύα Νάγκυ.

«Φωτιά» ο επιδημιολογικός χάρτης – Ακόμη πέντε περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Στο μεταξύ, ακόμη πέντε περιοχές εντάχθηκαν στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη μετά από εισήγηση της Επιτροπής Επιδημιολόγων. Συγκεκριμένα «χρωματίστηκαν» η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και η Φθιώτιδα.

Έως τώρα έχουν ενταχθεί 22 περιοχές.

Στο πορτοκαλί εντάσσονται ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Άρτα.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στο covid19.gov.gr πρόκειται για: τη Θεσσαλονίκη, την Αρκαδία, το Αγιον Ορος, την Αχαΐα, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, το Κιλκίς, την Ημαθία, την Πιερία, τον Εβρο, την Πέλλα, την Ξάνθη, τη Δράμα, τη Μεσσηνία, τις Σέρρες, τα Τρίκαλα, την Καβάλα, την Κοζάνη, την Καρδίτσα, τη Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και τη Φθιώτιδα.

Στο τραπέζι νέα μέτρα

Υπό το πρίσμα όλων αυτών,  νέα μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς της πανδημίας  βρίσκονται στο τραπέζι και οι σκέψεις είναι να αφορούν την ενίσχυση του ΕΣΥ και τους ανεμβολίαστους. 

Από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι σκληρά μέτρα που θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους, όπως ενδεχομένως και ένα γενικό lockdown αυτή την στιγμή αποκλείονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η ενίσχυση του ΕΣΥ με την επιστράτευση γιατρών να είναι η πρώτη ενέργεια του Υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, ο Θάνος Πλεύρης, κατά πληροφορίες, θα ζητήσει και την συνδρομή των ιδιωτικών κλινικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη, ώστε να μπαίνουν λιγότεροι. Πάντως, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν τίθεται θέμα εισόδου σε σούπερ μάρκετ και αγορές τροφίμων με rapid test.

Επίσης, όπως διαβεβαίωσε η ίδια η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,  δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα σχολεία, καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται λειτουργούν υποδειγματικά.