Λίγες ώρες απομένουν για την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ληφθούν προκειμένου να μπει «φρένο» στη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική.

Το πρόβλημα με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, εντοπίζεται κυρίως σε τρεις δήμους. Πρόκειται για τους δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Κηφισιάς.

Αυτός είναι και ο λόγος που ύστερα από σειρά εισηγήσεων των επιστημόνων θα ληφθούν αυστηρά, οριζόντια μέτρα, που θα έχουν ισχύ τουλάχιστον δυο εβδομάδων.

Το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα μέτρα θα παρουσιαστούν κατά την ενημέρωση που θα γίνει στο χώρο του υπουργείου, σήμερα στις 18:00. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά κα τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά κα τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Το πρόβλημα με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική, εντοπίζεται κυρίως σε τρεις δήμους. Πρόκειται για τους δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Κηφισιάς. Αυτός είναι και ο λόγος που ύστερα από σειρά εισηγήσεων των επιστημόνων θα ληφθούν αυστηρά, οριζόντια μέτρα, που θα έχουν ισχύ τουλάχιστον δυο εβδομάδων.

Τα μέτρα που εισηγήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η επιτροπή:

α) μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους.

β) μάσκα σε εστιατόρια, καφετέριες και χώρους εστίασης.

γ) μάσκα όπου καταγράφεται συνωστισμός.

Τα μέτρα που «κλείδωσαν»

1.Διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων.

2.Περαιτέρω μείωση των καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, κλπ.), από 50 που ήταν έως τώρα σε 20 – 25 άτομα.

3.Παύση των πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες, παραστάσεις).

4.Κλείνουν οι «κλειστοί» κινηματογράφοι.

5.Παρεμβάσεις στις λαϊκές αγορές.

6.Μέτρα στα Μέσα Μεταφοράς και ίσως μείωση του επιβατικού κοινού.

7.Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και σε κλειστούς χώρους που μέχρι τώρα δεν είχε επιβληθεί το μέτρο.

8.Τα άτομα στην εστίαση θα γίνουν – ξανά – 4 ανά τραπέζι.

9.Σταδιακή επιστροφή εργαζομένων στις υπηρεσίες.

Καθολικά στην Αττική τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Παρότι χθες ο Βασίλης Κικίλιας άφησε να εννοηθεί ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν τοπικά, δηλαδή σε ορισμένους δήμους της Αττικής, ανάλογα με το ιικό φορτίο, πιθανότατα κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, με τους ειδικούς, μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων να τάσσονται υπέρ της οριζόντιας εφαρμογής των μέτρων.

Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις

Τα μέτρα αποφασίστηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις από χθες μεταξύ της επιτροπής των ειδικών και της κυβέρνησης. Χθες παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, η λίστα με τα μέτρα που προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην Αττική και το τελικό «πράσινο φως» δόθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Νίκου Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα.

Στο «κόκκινο» η Αττική εδώ και εβδομάδες

Το Λεκανοπέδιο βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο «κόκκινο», με τα κρούσματα κορωνοϊού να ξεπερνούν σταθερά τα 100 την ημέρα, ενώ, όπως σημείωσε νωρίτερα και ο Νίκος Σύψας, προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι στην Αττική έχει καλυφθεί το 60% των ΜΕΘ, ενώ η πλειονότητα των κρουσμάτων πλέον δεν ανήκει στην ηλικιακή ομάδα μέχρι τα 40, αλλά στην επόμενη, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για βαρύτερα συμπτώματα και περισσότερες νοσηλείες.

Σύψας: Οριζόντια μέτρα για δύο εβδομάδες

Ο Νίκος Σύψας εξήγησε ότι «δεν πρόκειται για γενικευμένο lockdown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Εξαδάκτυλος: Γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα ανά δήμο της Αττικής

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε γιατί δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα ανά δήμο της Αττικής: «Αν δίπλα μου επιτρέπεται να γίνεται κάτι που απαγορεύεται στο σπίτι μου, θα ταξιδέψω 5 ή 10 χιλιόμετρα και θα έχουμε μεγαλύτερο συνωστισμό σε μία διπλανή περιοχή και γι’ αυτό οι περιοχές είναι πάντα λίγο ευρύτερες γεωγραφικά».

Τσακρής: Η Αττική χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την Αττική δεν θα περιορίζονται σε συγκεκριμένους δήμους, αλλά θα είναι οριζόντια, εξηγώντας ότι «στην Αττική χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση».