Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί -και δικαίως- ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη του και δεν δέχεται κουβέντα επ’ αυτού. Αυτό, άλλωστε, το γνωρίζουν όλοι οι συνομιλητές του.

Ως εκ τούτου, στην συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρώην πρωθυπουργός συνέβαλε στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το «περιστατικό» με την φανέλα της «Μακεδονίας» στο Euro2020 και την επιμονή του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος πως δεν παραβιάζεται η Συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, που θα βρεθεί και στο Φόρουμ των Πρεσπών στα Σκόπια, στις αρχές Ιουλίου, υπογράμμισε ότι χρειάζεται καλή πίστη και από τις δύο πλευρές και εξήγησε ότι αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα, δε θα αντιμετώπιζε τη Συμφωνία φοβικά, αλλά θα είχε προχωρήσει στην περαιτέρω υλοποίησή της, αξιώνοντας το ίδιο και από τους γείτονές μας.

Με άλλα λόγια, απέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευθύνη για το αλαλούμ, τονίζοντας πως μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε λύσει πολύ απλά τέτοια θέματα και «παραφωνίες».

Βεβαίως, πολιτική με «αν» δεν γίνεται, όμως σύμφωνα με το matri24.gr, όσοι είναι σταθερά προσηλωμένοι στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, είδαν με ανακούφιση τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας, και στην Αθήνα, αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία.