Χάος και ακραίος συνωστισμός στα αεροδρόμια: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι επιβάτες από την Βρετανία (vids)

Μεγάλη σύγχυση προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των Βρετανών για νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Μεγάλη σύγχυση προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των Βρετανών για νέο στέλεχος του κορωνοϊού, με τις εικόνες στα αεροδρόμια της χώρας να αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Σας παρακαλούμε, βοηθήστε μας να φύγουμε!», εκλιπαρεί Γερμανίδα σε βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ανάμεσα σε δεκάδες επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία οι οποίοι παγιδεύτηκαν στα γερμανικά αεροδρόμια τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Στο αεροδρόμιου του Ανόβερου, στο βόρειο τμήμα της χώρας, το μέτρο κατέλαβε εξαπίνης μια ομάδα 63 επιβατών που έφθασαν από τη χώρα αυτή, καθώς οι Αρχές δεν τους επέτρεψαν να φύγουν από το χώρο του αεροδρομίου, κάτι που επιβεβαίωσε η τοπική αστυνομική διεύθυνση.

Όλοι υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Τα έκανε επιτόπου ομάδα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εφοδιασμένη με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας — στολές, μάσκες, προσωπίδες. Τα αποτελέσματά τους αναμένεται να γίνουν γνωστά απόψε.

Στο μεταξύ, το αεροδρόμιο εγκατέστησε κλίνες εκστρατείας σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς για να περάσουν τη νύχτα οι επιβάτες.

«Ο στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το καινούργιο στέλεχος του ιού να εξαπλωθεί στην περιοχή», εξήγησε ο αξιωματούχος των τοπικών υγειονομικών Αρχών, Αντρέας Κραντς, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Μεταξύ των επιβατών που αποκλείστηκαν, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη.

«Βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο του Ανόβερου, μας κρατούν εδώ παρά τη θέλησή μας, αναγκαζόμαστε να υποβληθούμε σε τεστ και μας απαγορεύθηκε να φύγουμε προτού να βγουν τα αποτελέσματα», διαμαρτύρεται η νεαρή Γερμανίδα, η Μανουέλα Τόμις, στο βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Μεταξύ των αποκλεισμένων είναι και ένα βρέφος εννέα μηνών.

Εγκλωβισμένοι και στην Στουτγκάρδη

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην Στουτγκάρδη στη Γερμανία, με μια αρκετά μικρότερη ομάδα επιβατών προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο, που οδηγήθηκε σε επιτόπιο εξεταστικό κέντρο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Και αυτοί θα λάβουν άδεια να φύγουν μόνο αν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων είναι αρνητικά, ωστόσο θα είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα.

«Έχουμε συναίσθηση της ενόχλησης που προκαλεί αυτό, ειδικά τόσο κοντά στα Χριστούγεννα», ανέφερε η αστυνομία, διαβεβαιώνοντας ότι «θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια» να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας και να έχουν καλή μεταχείριση οι επιβάτες.

Η Γερμανία, όπως ολοένα περισσότερες χώρες, αποφάσισε να αναστείλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα· 01:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε όσες έφθασαν το βράδυ της Κυριακής, αποφασίστηκε να γίνουν ενισχυμένοι έλεγχοι των επιβατών μετά την προσγείωση, ιδίως να υποβληθούν σε τεστ.

Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, που πιστεύεται πως είναι πολύ πιο μολυσματικό, ανησυχεί τις Αρχές: εκτιμάται πως μπορεί να είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από άλλα.

Χάος στο Χίθροου

Ακραίος συνωστισμός καταγράφηκε στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, εκατοντάδες ταξιδιώτες εγκλωβίστηκαν στο Χίθροου του Λονδίνου, λόγω της λήψης νέων, αυστηρότατων, μέτρων.

Οι επιβάτες περίμεναν οδηγίες από την κάθε αεροπορική εταιρεία προκειμένου να μάθουν εάν μπορούν να πετάξουν ή όχι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος συνωστισμός.

Προβλήματα αντιμετώπισαν και επιβάτες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Γκάτγουικ.