Απώλειες της τάξης του 8% καταγράφει την Δευτέρα η τουρκική λίρα στις ισοτιμίες της με τα ισχυρά νομίσματα, μετά από την εντυπωσιακή (άνω του 50%) αλλά όπως αποδεικνύεται πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση που προκάλεσαν οι ρευστοποιήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθεματικά των τραπεζών που ελέγχει το τουρκικό Δημόσιο. Η προσπάθεια στήριξης της λίρας έγινε ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις Ερντογάν για μέτρα προστασίας της τουρκικής οικονομίας από την εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, που ωστόσο αμφισβητήθηκε έντονα από αναλυτές, ως προς τον τρόπο χρηματοδότησής της.

Ξεκινώντας από τα 9,3 σεντ του δολαρίου, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έντονα με το άνοιγμα των διεθνών αγορών, στην περιοχή των 8,5 σεντ του δολαρίου, με απώλειες της τάξης του 8%. Στη συνέχεια ακολούθησε ανοδική αντίδραση που έφερε την ισοτιμία στα 8,9 σεντ περίπου, αλλά και εκεί δεν βρέθηκε ικανή στήριξη, με αποτέλεσμα να ακολουθεί νέα υποχώρηση.

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της προηγούμενης εβδομάδας, επανέφερε την λίρα από μία ισοτιμία-αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, κάτω από τα 5,5 σεντ, στα επίπεδα των μέσων του περασμένου Νοεμβρίου. Αλλά ακόμη και σήμερα είναι 35% χαμηλότερα από τις αρχές του 2021.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι στην χώρα «επέστρεψαν» μετά την ανακοίνωση του προγράμματός του 23,8 δισ. λίρες, δηλαδή περίπου 2 δισ. δολάρια, όταν είχαν προηγηθεί ρευστοποιήσεις αποθεματικών τουλάχιστον 8 δισ. δολαρίων από αποθεματικά.

Και τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν μεταβλήθηκαν τα ποσά που οι Τούρκοι πολίτες και επιχειρήσεις διατηρούν σε ισχυρά νομίσματα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η στήριξη στη λίρα έγινε με ρευστοποιήσεις δολαρίων από την «πίσω πόρτα» των αγορών, από τις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες με την διεύθυνση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.