Ως ο γνήσιος εκφραστής της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ εμφανίστηκε από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, καταχειροκροτούμενος, άσκησε δριμεία κριτική στην ενεργειακή και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ έστειλε καθαρό μήνυμα στον Κ. Μητσοτάκη να μη μετατρέψει τη ΝΔ σε «Ποτάμι». Κατά τους συνεργάτες του, η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού συνιστά ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα, ενώ αρκετοί σύνεδροι μίλησαν για «μανιφέστο Σαμαρά για τα εθνικά θέματα».

«Δεν έχουμε εμείς ανάγκη να σαλπάρουμε για ξένα λιμάνια. Έχουμε το δικό μας», είπε ο κ. Σαμαράς, στον απόηχο της δεδηλωμένης επιδίωξης του κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί, με αξιοποίηση προσώπων και δυνάμεων στο πολιτικό κέντρο, και πρόσθεσε: «Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει Ποτάμι. Να ανοιχτούμε σε όλους ναι, αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας. Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά, δεν υπάρχει. Και στα δεξιά, δεν χωράει η Ακροδεξιά. Το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη και σήμερα είναι στη φυλακή».

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προειδοποίησης προς πάσα κατεύθυνση ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν υπαναχωρήσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας. «Μην υποτιμάτε τους Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για το γεγονός ότι καθυστέρησε σημαντικά και ταυτόχρονα έστειλε λάθος μηνύματα στις εταιρείες εξόρυξης των υδρογονανθράκων και χαρακτήρισε σωτήρια λύση για την Ελλάδα και για την Ευρώπη οι υδρογονάνθρακες στην Ευρώπη.

«Μόνο που αυτό προϋποθέτει ότι θα διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά της όπως προκύπτουν από το δίκαιο της θάλασσας που προβλέπει με σαφήνεια ότι τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ, που σημαίνει ότι η ελληνική ΑΟΖ ακουμπάει την κυπριακή ΑΟΖ» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί εμείς να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο. Δεν μπορεί ελληνικά στόματα να λένε ότι είμαστε μοναχοφάηδες. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα τα εξηγήσει όλα αυτά διεξοδικά κατά το επικείμενο ταξίδι τους στις ΗΠΑ», είπε. Και ο νοών, νοείτω.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ίσως «το να μιλάς σήμερα για την πατρίδα, ίσως δεν είναι πολιτικώς ορθόν. Σας λέω λοιπόν ότι δεν είμαι με την πολιτική ορθότητα, είμαι με την πολιτική αλήθεια», προσθέτοντας ότι επειδή ζούμε σε περίεργους καιρούς, βίαιων ανατροπών, χρειάζονται καθαρές κουβέντες για το πού και πώς πάμε.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Στην πολιτική όλο και περισσότερο μοιάζει να ελέγχεται από κέντρα υπερενθικά. Το βλέπουμε κυρίως στην Ευρώπη που μεγαλώνει η απόσταση της πολιτικής από τις κοινωνίες και τους προβληματισμούς τους, εν μέσω πολέμου.

• Δεν θα ήμουν χρήσιμος να χαϊδέψω αφτιά, ούτε στη χώρα ούτε στην παράταξη που υπηρετώ εδώ και 45 χρόνια.

• Σε αντίθεση με την αριστερά, τα δικά μας λάθη αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται, όπως έγινε με το ηλεκτρικό ρεύμα

• Το ζήτημα είναι να υπάρξει μόνιμη λύση ελληνική και ευρωπαϊκή, διότι η Ευρώπη υπνώττει, καθυστερεί με μια ανεπτυγμένη γραφειοκρατία.

• Χρειάζεται αλλαγή στην τιμολόγηση, στη φορολογία του ρεύματος, διαφορετικά θα είμαστε στον αέρα.

• Οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. Γιατί με τις τιμές του ρεύματος είναι εξαρτημένα πολλά. Ο αγρότης δεν θα σπείρει.

• Χωρίς ενέργεια, πολιτισμός δεν υπάρχει. Καθορίζει την εξέλιξη, ατομική, συλλογική και παγκόσμια.

• Ολόκληρη η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης ήταν λάθος γιατί στηρίχθηκε μονομερώς στη Ρωσία, λόγω της εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία. Και ήταν ακόμα λάθος γιατί στηρίχθηκε στον μύθο ότι μπορούμε τάχα αυτόματα να αντικαταστήσουμε τους υδρογονάνθρακες από τον ήλιο και τον άνεμο.

• Η δική μας κυβέρνηση είχε αναδείξει τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και είχε προχωρήσει σε ενέργειας.

• Είχα καλέσει, τότε δημόσια την Ευρώπη να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κάποιοι είχαν άλλα συμφέροντα και δεύτερες σκέψεις και έκαναν πως δεν άκουγαν.

• Και τα τελευταία 2,5 χρόνια αργήσαμε να αξιοποιήσουμε τα ενεργειακά ελληνικά κοιτάσματα και ήταν λάθος αυτό που ακούστηκε ότι δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό των θαλασσών. Τί μήνυμα δώσαμε στις εταιρείες;

• Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακριβώς το αντίθετο, αλλά η ζημιά είχε γίνει και πρέπει και μπορεί να διορθωθεί. Όπως διορθώθηκε και το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης το 2024, την ώρα που η Γερμανία θα διατηρήσει τα εργοστάσια έως το 2035.