Έντονη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και ανά πάσα στιγμή είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα σκληρότερα μέτρα.

Οι επιλογές της κυβέρνησης μέχρι στιγμής είχαν λιγότερο προληπτικό χαρακτήρα και περισσότερο τη λογική του… συμμαζέματος των κρουσμάτων, κάτι που φανερά δεν λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό.

Μπορεί η Ελλάδα να εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες εν μέσω και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, πάντως η ανησυχία εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Η έντονοι φόβοι της κυβέρνησης τροφοδοτούνται κυρίως από την ποιοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, με έμφαση στην αύξηση όχι μόνο των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων που βρίσκονται στις ΜΕΘ και το μέσο όρο ηλικίας, ο οποίος είναι κατά πολύ χαμηλότερος εν συγκρίσει με το πρώτο κύμα του Μαρτίου-Απριλίου.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Τα περιοριστικά μέτρα που εξετάζονται δεν περιλαμβάνουν το καθολικό lockdown, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο εξετάζονται αντίστοιχες επιλογές εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο. Επίσης, το αυστηρό ωράριο σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης αποτελεί μια λύση που η εφαρμογή της εξαπλώνεται, ενώ η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους αποτελεί βασική επιλογή στο «οπλοστάσιο» των πρόσθετων μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση.

Αυτό που επισημαίνεται από τους αρμόδιους όπως π.χ. ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι πως σημασία έχει η τήρηση των μέτρων και η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται στη χαλάρωση που επικρατεί και όχι στον τουρισμό, αφού, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, τα «εισαγόμενα» κρούσματα είναι ελάχιστα σε σχέση με το σύνολο.

Τα σχολεία

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού αναμένεται να «κλειδώσουν» και οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων, τις οποίες θα παρουσιάσει αναλυτικά την ερχόμενη Δευτέρα η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως.