Με την Τεχεράνη να απειλεί με περισσότερες δεσμεύσεις ελληνικών δεξαμενόπλοιων στην περιοχή, το ελληνικό υπ. Ναυτιλίας κάνει σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία κατά τον διάπλου τους σε Περσικό κόλπο, στενά Ορμούζ, κόλπο Ομάν, να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν.

Υπενθυμίζεται πως το «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» κατελήφθησαν την Παρασκευή ως αντίποινα για την κατάσχεση από την Ελλάδα πετρελαιοφόρου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείων ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, το Ιράν προειδοποίησε χθες ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, που πλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο, θα καταληφθούν, εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που κατάσχεσε η Ελλάδα δεν επιστραφούν.

Αν και το Ιράν έχει κάνει παρόμοιες ενέργειες στο παραλθόν, ωστόσο είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που πλοία υπό ξένη σημαία γίνονται στόχος του Ιράν.

Πού βρίσκονται τώρα τα υπό κατάληψη πλοία

Παράλληλα συνεχίζονται οι διπλωματικές ενέργειες για την πλήρη απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το ένα από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, το «Prudent Warrior» έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στη θέση του.

Στα πλοία παραμένουν ομάδες ένοπλης περιφρούρησης των ιρανικών δυνάμεων.

Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες ναυτικοί

Οι Έλληνες ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους, όπως αναφέρουν στην ΕΡΤ γονείς και σύντροφοι, που μίλησαν μαζί τους αφότου οι Ιρανοί τούς επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Καταφέραμε και μιλήσαμε χθες το απόγευμα (του Σαββάτου) με το γιο μου. Μας είπε ότι είναι καλά, τους αφήνουν ελεύθερα να κυκλοφορούν μέσα, να κάνουν τις εργασίες τους. Περιμένουν κάποια ενημέρωση από οπουδήποτε», τόνισε στην ΕΡΤ η μητέρα του 28χρονου ναυτικού.

«Ελέγχουν το πλοίο, δεν το αφήνουν να φύγει και περιμένουν να μάθουν τι ακριβώς θα γίνει αν θα φύγει το βαπόρι ή θα μείνει για να πάρουν το φορτίο. Από το υπουργείο μέσω ενός φίλου που μίλησε με τον κ. Πλακιωτάκη μας είπαν ότι έχουν κάνει τα απαραίτητα διαβήματα», δήλωσε επίσης ο πατέρας ενός εκ των Ελλήνων ναυτικών.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο ελληνικά πλοία είχαν συνολική χωρητικότητα για μεταφορά 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και ότι το φορτίο τους βρίσκεται τώρα στην κατοχή του Ιράν.

Ο συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντος

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατάπατάτε τους νόμους.

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.