Διάβημα προς τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, αναφορικά με την απέλαση των οκτώ Ελλήνων διπλωματών στη Ρωσία, πραγματοποίησε νωρίτερα, σήμερα 1/7/22, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών.

Στον Ρώσο πρέσβη τονίστηκε ότι η ρωσική αντίδραση ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η χώρα μας κατά συγκεκριμένων Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι είχαν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι, καθώς είχαν αποδεδειγμένα επιδείξει δράση που δεν συνάδει με διπλωματική τους ιδιότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963.

Αντιθέτως, οι απελάσεις των Ελλήνων διπλωματών δεν έχουν καμία δικαιολογητική βάση, πέραν του ότι λειτουργούν ως δυσανάλογα αντίποινα. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι οι ανωτέρω Έλληνες διπλωμάτες σε καμία περίπτωση δεν παραβίασαν τις Συμβάσεις της Βιέννης.

Τέλος, εκφράστηκε η διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς για το περιεχόμενο πρόσφατων δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων και τονίστηκε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται γενικεύσεις και διατύπωση κατηγοριών εναντίον της χώρας μας που δεν μπορούν να επαληθευθούν.

Βουλγαρία – Ρωσία: Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Σόφια λέει ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία

Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βουλγαρία δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία της στη βαλκανική χώρα αφού η έκκλησή της προς τη Σόφια να ανακαλέσει την απόφασή της για απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων αγνοήθηκε.

Σε δήλωσή της προς τον βουλγαρικό λαό, η πρεσβευτής Ελεονόρα Μιτροφάνοβα ανέφερε ότι το κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στο κλείσιμο της βουλγαρικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Η βαλκανική χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και άλλοτε στενός σύμμαχος της Ρωσίας, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες εν μέσω πολιτικής αναταραχής, αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ ανακοίνωσε την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων λόγω ανησυχιών περί κατασκοπείας.

Η κίνηση ήταν η μεγαλύτερη απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Σόφια τα τελευταία χρόνια και μείωσε σε λιγότερο από το μισό τη διπλωματική παρουσία της Μόσχας στη Βουλγαρία.

Η Μιτροφάνοβα χαρακτήρισε τις απελάσεις «πρωτόγνωρα εχθρικό βήμα» και χθες ζήτησε από τη Σόφια να ανακαλέσει την απόφασή της έως σήμερα το μεσημέρι. Σε αντίθετη περίπτωση, η ίδια δήλωσε ότι θα ζητούσε από τη Μόσχα να εξετάσει τον τερματισμό της φυσικής παρουσίας ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Βουλγαρία.
Ο Πέτκοφ απέρριψε νωρίτερα σήμερα το τελεσίγραφό της.

«Δυστυχώς η έκκλησή μας προς το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών αγνοήθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωση η Μιτροφάνοβα.

«Σκοπεύω άμεσα να θέσω το ερώτημα του κλεισίματος της ρωσικής πρεσβείας στη Βουλγαρία στην ηγεσία της χώρας μου, κάτι που αναπόφευκτα θα σημαίνει και το κλείσιμο της βουλγαρικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα», πρόσθεσε η ίδια. Η ευθύνη για τις όποιες επακόλουθες σοβαρές συνέπειες βαρύνει την απερχόμενη κυβέρνηση του Πέτκοφ, ανέφερε η Μιτροφάνοβα.

Περίπου 60 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στη Σόφια σήμερα για να διαδηλώσουν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να απελάσει τους Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους. Υποστηρικτές του Πέτκοφ σχεδιάζουν διαδήλωση την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Σόφιας, όταν οι 70 Ρώσοι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι οικογένειές τους αναμένεται να αποχωρήσουν από τη χώρα.