Από τον Ιούλιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η Άγκυρα περιελάμβανε στη στατιστική για τα κρούσματα του κορωνοϊού μόνο τους ασθενείς που εμφάνιζαν συμπτώματα, όχι τους «ασυμπτωματικούς». Έτσι πολλοί είχαν μείνει με την εντύπωση ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει με επιτυχία την πανδημία.

Στο μεταξύ όμως, σύνμφωνα με δημοσίευμα της Deutche Welle, οι αρχές άλλαξαν τακτική και περιλαμβάνουν πλέον στη στατιστική και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Αποτέλεσμα; Να ανακοινώνονται πάνω από 30.000 κρούσματα ημερησίως, περισσότερα από κάθε άλλη φορά.Επίσης, ο αριθμός των νεκρών έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ξεπερνά πλέον τα 200 την ημέρα. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έχει «διορθωθεί» στην στατιστική, από 550.000 φτάνει πλέον τα 1,8 εκατομμύρια και η υγειονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι σήμερα από τις χειρότερες σε όλον τον κόσμο.

Οι γιατροί έχουν φτάσει στα όριά τους

«Έχουμε αγανακτήσει για το πως διαχειρίζεται την κρίση η κυβέρνηση, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;» λέει στην Deutche Welle μία περαστική στην Κωνσταντινούπολη. «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την εικόνα της, επικρατεί αδιαφάνεια» λέει ένας άλλος.

Εδώ και μήνες οι ειδικοί επικρίνουν την κυβέρνηση Ερντογάν, λέγοντας ότι έχει αποσιωπήσει την πραγματική έκταση της πανδημίας, για να προστατέψει την οικονομία.

Ο ιατρικός σύλλογος TTB, ο μεγαλύτερος στην Τουρκία, καταγγέλλει ότι ο εξωραϊσμός των στοιχείων συμβάλλει στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού, ενώ η κυβέρνηση «έχει χάσει τον έλεγχο».

Ο ιατρός-παθολόγος Εμρά Κιριμλί πιστεύει ότι «έχουμε και σήμερα περισσότερους ασθενείς απ’ ότι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, εκτιμώ ότι εκδηλώνονται 50.000-60.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα. Στην Κωνσταντινούπολη είναι πλήρεις οι κλινικές και οι ΜΕΘ, οι γιατροί έχουν φτάσει στα όριά τους».

Επιμένει ο Ιμάμογλου

Πιο δραστικά μέτρα ζητούν και επιφανείς πολιτικοί της αντιπολίτευσης. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι συνεχίζει την παραποίηση των στοιχείων και υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό που κηδεύονται κάθε μέρα στην πόλη του ισούται με τον αριθμό των θυμάτων που δίνει η επίσημη στατιστική για ολόκληρη την Τουρκία. Η κυβέρνηση διαψεύδει τις αιτιάσεις. Πάντως ο δήμαρχος επιμένει ότι χρειάζεται μία «απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας» που θα παραλύσει τη δημόσια ζωή στην Κωνσταντινούπολη για δύο με τρεις εβδομάδες.

Οι περιορισμοί για παιδιά – ηλικιωμένους

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, παιδιά και νέοι κάτω των 20 ετών δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, παρά μόνο για τρεις ώρες την ημέρα, ανάμεσα στη μία το μεσημέρι και στις τέσσερις το απόγευμα. Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών απαγορεύεται επίσης να βγουν από το σπίτι, με εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένες ώρες. Τόσο οι ηλικιωμένοι, όσο και οι νέοι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το Σαββατοκύριακο επιβάλλεται απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.Τετραήμερη απαγόρευση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη και για την Πρωτοχρονιά. Στην Κωνσταντινούπολη, τη ζωντανή μητρόπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, παραμένουν κλειστά εστιατόρια, μπαρ και πολλά εμπορικά καταστήματα. Ολόκληροι δρόμοι δίνουν εικόνα στοιχειωμένης πόλης. Μόνο που όλα αυτά τα μέτρα έρχονται πολύ αργά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.