Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατ. Μεσόγειο για 90 ημέρες, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του Ορούτς Ρέις στην ανατ. Μεσόγειο, που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Όπως διευκρίνισε, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές (σ.σ. περιοχές τουρκο-λιβυκού μνημονίου) και στο τέλος του 3μήνου το Ορούτς Ρέις θα πλησιάσει την (τουρκική) ηπειρωτική χώρα.

Αιτία πολέμου χαρακτήρισε ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ενοχλεί την Άγκυρα η επέκτασή τους στο Ιόνιο Πέλαγος. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, θέλησε να αποσαφηνίσει ότι αυτό το θέμα με τα χωρικά ύδατα ή την κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο δεν προέκυψε επί διακυβέρνησης Ερντογάν, αλλά πριν από την εποχή της κρίσης των Ιμίων.

Η Ελλάδα έχει την ίδια πολιτική

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σχολίασε ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα είναι ίδια από παλιά κι ότι η πολιτική της Αθήνας δεν έχει αλλάξει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα ήθελε εδώ και χρόνια να μας φυλακίσει με το χάρτη της Σεβίλλης. Αλλά μόλις αρχίσαμε τις γεωτρήσεις, τότε η Ελλάδα άρχισε τη φασαρία. Και μετά και η Ε/Κ Διοίκηση, έχοντας και τη στήριξη της Ευρώπης. Η Ισπανία και η Γερμανία ήθελαν να μεσολαβήσουν. Εμείς πήραμε κάποιες αποφάσεις για να το λύσουμε μέσω της διπλωματίας χωρίς να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Θέλουμε ακόμη να λυθούν τα προβλήματα μέσω της διπλωματίας» είπε.

Δεν ενοχλεί η συμφωνία με την Αίγυπτο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν ενόχλησε πολύ την Άγκυρα, γιατί δεν παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο δεν μας ενόχλησε και πολύ. Γιατί δεν μας ενοχλεί; Αν δούμε το χάρτη, αυτή η δήθεν «συμφωνία», εμείς φυσικά κάναμε ένσταση στον ΟΗΕ λέγοντας ότι είναι άκυρη αυτή η συμφωνία, όταν κοιτάζουμε τις γραμμές από τη μεριά της Αιγύπτου, τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Αιγύπτου δεν παραβιάζουν τα σύνορα της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Μόνο της Λιβύης την υφαλοκρηπίδα παραβιάζει λίγο.

Αλλά κοιτάζοντας το χάρτη με τις γραμμές της Ελλάδας βασικά εισέρχεται στην περιοχή που αυτή τη στιγμή διεξάγει σεισμικές έρευνες το πλοίο μας Oruc Reis».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι άδειες, εξάλλου, που κάνει αυτή τη στιγμή έρευνες το Oruc Reis είχαν εκδοθεί από το 2009-2010. «Δεν αλλάζουν πολλά πράγματα με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας (Ελλάδας-Αιγύπτου) ή με την επικύρωσή της».

Άλλος είναι ο λόγος της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Το Καστελόριζο. «Σήμερα η Ελλάδα προσπαθεί να εξασφαλίσει μία υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τ.χλμ. γύρω από το Καστελόριζο. Και το ίδιο προσπαθεί και για τα άλλα νησιά, όπως στην Κρήτη και τη Ρόδο, να τους αναγνωριστούν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα. Βέβαια αυτό πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Με τη συμφωνία με την Αίγυπτο δεν αναγνωρίζονται πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα», δήλωσε.

Η Ελλάδα δεν είναι τόσο γενναία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσπάθησε να υποβιβάσει την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν έχει πολλές στρατιωτικές δυνατότητες. «Γνωρίζουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας. Ξεκίνησε ασκήσεις. Φυσικά μπορεί να πραγματοποιήσει ασκήσεις, όπως κι εμείς, αλλά η Ελλάδα προβαίνει σε παρενοχλήσεις. Προσπάθησε πρώτα με τα πλοία της και μετά με τα αεροσκάφη της. Αλλά εμείς επενέβημεν και αμέσως τα απομάκρυναν. Η Ελλάδα δεν είναι τόσο γενναία. Κι εμείς το γνωρίζουμε κι εκείνοι το γνωρίζουν», δήλωσε υποτιμητικά.

«Θα συναντηθώ με τον Δένδια όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε επίσης αν υπήρξε κάποια πρόσφατη επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. «Δεν έχει γίνει κάποια επαφή τελευταία, αλλά χαιρετισμούς έχουμε αποστείλει ο ένας στον άλλον μέσω κοινών φίλων», είπε, προσθέτοντας ότι με τον Νίκο Δένδια τον συνδέει μία φιλία από παλιά. «Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που δεν έχουμε επικοινωνήσει. Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα μιλήσουμε. Γιατί να μην μιλήσουμε; Το να συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αποστρατικοποίηση νησιών Αιγαίου: «Θα προβούμε στα δέοντα»

Στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παρανομεί και η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αντιδράσει.

«Η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις συνθήκες και το έχουμε αναφέρει πολλές φορές στη διεθνή κοινότητα. Ότι άλλαξαν οι όροι, δεν είναι δικαιολογία. Πηγαίνουν και λένε στην ΕΕ ότι άλλαξαν οι όροι, η Τουρκία μάς αναγκάζει σε επίδειξη ισχύος. Ό, τι κι αν κάνουν δεν θα αλλάξουν το καθεστώς των εγγυήσεών μας στην Κύπρο. Αυτά που κάνουν μας ενοχλούν. Δεν συμβιβαστήκαμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε τέτοιες ενέργειες.

Όπως σήμερα προβήκαμε στις απαραίτητες ενέργειες είτε στην ανατολική Μεσόγειο, είτε στο Αιγαίο, έτσι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε και πάλι ό,τι χρειαστεί, αν γίνουν κινήσεις εναντίον μας. Ο πρόεδρός μας το τονίζει πάντα αυτό», σημείωσε.

«Η Ελλάδα κλείνει σχολεία στη δυτική Θράκη»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανοίγοντας για άλλη μια φορά θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, κατηγόρησε την Ελλάδα για διακρίσεις και καταπιέσεις. «Η Ελλάδα θεωρείται δήθεν το λίκνο του πολιτισμού, αλλά η Ελλάδα είναι εκείνη που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ εμείς στην ελληνορθόδοξη κοινότητα δεν κάνουμε καμία διάκριση, τους θεωρούμε πολίτες πρώτης κατηγορίας, όπως και τους Αρμένιους, και τους Εβραίους κλπ. Αλλά η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα των Τούρκων της δυτικής Θράκης.

Όποτε κάνουμε εμείς ένα βήμα, η Ελλάδα κάνει μια αντίθετη κίνηση. Όσο συνεχίζουμε να ανοίγουμε νέα σχολεία, για παράδειγμα στην Ίμβρο και την Τένεδο, τόσο η Ελλάδα κλείνει τουρκικά σχολεία. Η Ελλάδα έκλεισε 8 σχολεία, αλλά εμείς ανοίξαμε σχολεία για 4 μαθητές. Η Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια μείωσε κατά 50% τα μειονοτικά σχολεία», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ αναφερόμενος στη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησε ο ελληνικός στρατός στο χωριό Γλαύκη, κατηγόρησε την Αθήνα ότι προσπάθησε να εκφοβίσει τους κατοίκους της μειονότητας εκεί λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα μιλά για ανθρωπιά και ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είναι προφανές τί κάνουν σε εκείνους που δεν είναι ‘δικοί τους’. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είναι διπρόσωπη Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τους ομογενείς μας μόνους».

Η Γαλλία σε κατάσταση υστερίας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του για άλλη μια φορά και κατά της Γαλλίας. «Η Γαλλία είναι σε κατάσταση υστερίας», είπε χαρακτηριστικά και επιδιώκει να τα βάζει εναντίον της Τουρκίας σε κάθε επίπεδο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Γαλλία «έγινε ρεζίλι» στο επεισόδιο στην ανατ. Μεσόγειο και η Άγκυρα περιμένει ακόμη τη συγνώμη της. «Υποστηρίζει συνεχώς την Ελλάδα και τονίζει ότι το ΝΑΤΟ καταρρέει. Η Γαλλία προσπαθεί να το παίξει ηγέτης στην Ευρώπη και να ιδρύσει τον δικό της στρατό», δήλωσε.

Κυρώσεις από την Ε.Ε.

Για τις κυρώσεις που εξετάζει να λάβει ως μέτρο κατά της Τουρκίας η ΕΕ λόγω των δραστηριοτήτων της στην ανατ. Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο, λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζητούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Κι επειδή δεν το έχουν καταφέρει στις τελευταίες συνόδους, διατείνονται τώρα ότι θα ασκήσουν βέτο σε κάποιες αποφάσεις», ανέφερε, συστήνοντας στην ΕΕ να είναι ειλικρινής και αμερόληπτη, διαφορετικά «δεν πρόκειται να βρεθεί λύση και η ένταση θα αυξηθεί».

Κάτι τέτοιο – σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου – «δεν ωφελεί ούτε την ΕΕ ούτε κανέναν. Και πολύ περισσότερο την Ελλάδα. Η ΕΕ, όπως κάνει και με εμάς, πρέπε να υποδείξει στην Ελλάδα τα άδικα και κυρίως να πει στην Ελλάδα και στους Ε/Κ ότι πρέπει να μάθουν να μοιράζονται».

Συνομιλία Ερντογάν – Τραμπ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Τραμπ, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Όπως είπε, η ατμόσφαιρα ήταν θετική κι ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να εξηγήσει την κατάσταση μέχρι σήμερα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού τα άκουσε, εξέφρασε απλώς την επιθυμία να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.