Λίγες ώρες πριν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρεθεί στην Άγκυρα για να συναντήσει πρώτα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μετά τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο δεύτερος δήλωσε ανοιχτός σε «ειλικρινή διάλογο».

Κάνοντας μια αναδρομή στην τελευταία 5ετία και τις δυσκολίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατηγορώντας φυσικά την Ελλάδα για αρνητική στάση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε όπως εκείνος και ο Νίκος Δένδιας σήμερα στην Άγκυρα θα έχουν μια ειλικρινή συζήτηση και θα συζητήσουν όλες τις διαφορές που έχουν η Αθήνα και η Άγκυρα.

«Σχεδιάζουμε να τον υποδεχτούμε (τον Νίκο Δένδια) σε φιλική ατμόσφαιρα. Ο διάλογος με την Ελλάδα και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικές. Δεν χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλες χώρες για να τα πούμε με την Ελλάδα. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα και πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο NTV.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, σύμφωνα με το Reuters, και στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, λέγοντας ότι όλοι μπορούν να έχουν συνομιλίες με όλους.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα παραθέσει, προς τιμήν του Έλληνα ομολόγου του, δείπνο “ιφτάρ”, λόγω της έναρξης του ραμαζανιού. Η πρόσκληση σε “ιφτάρ” θεωρείται εξαιρετικά τιμητική για τον προσκεκλημένο.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα. Η επίσκεψή του επρόκειτο να γίνει σήμερα, μόλις λίγες ώρες πριν από το τετ α τετ του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αλλά την τελευταία στιγμή έγινε γνωστό ότι τελικά το ταξίδι του θα γίνει αύριο Παρασκευή.