Σφοδρή επίθεση στις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα εξαπολύει ο Αντώνης Σαμαράς, ανάβοντας «φωτιά» στο Μαξίμου, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρώην πρωθυπουργός με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας, τάσσεται ανοιχτά και κατηγορηματικά κατά της κομματικής γραμμής, ακυρώνει τις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, θεωρώντας μεγάλο λάθος την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν υλοποίησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αλλά έχει γίνει πολύ πιο ενδοτικός ακόμα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, σημειώνοντας πως «με “πειρατές” δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος» και επισημαίνει ότι η έναρξη των διερευνητικών «ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Παράλληλα, αντιτίθεται και στην ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Τέλος, προαναγγέλλει ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;» αναφέρει με νόημα και χαρακτηρίζει την πολιτική Μητσοτάκη χειρότερη και από την πολιτική του Τσίπρα.