Οδηγίες για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Την αναμνηστική δόση μπορούν να κάνουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών ενώ για να κλείσουν ραντεβού ακολουθούν την ίδια διαδικασία με αυτή που ακολούθησαν για να εμβολιαστούν με τις πρώτες δύο δόσεις.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αναμνηστική δόση κάνουν ως εξής οι πολίτες που είναι άνω των 18 ετών:

  1. Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 6 μήνες.
  2. Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.
  3. Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

Εμβολιασμός με αναμνηστική δόση και νόσηση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δίνει παραδείγματα και για τον εμβολιασμό πολιτών που έχουν νοσήσει. Συγκεκριμένα:

Νόσηση πριν τον εμβολιασμό και 1 δόση εμβολίου Johnson & Johnson: Η επιτροπή συστήνει τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.

Νόσηση πριν τον εμβολιασμό και εμβολιασμός με Pfizer, Moderna, AstraZeneca: Η επιτροπή συστήνει εμβολιασμό με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

1 δόση εμβολίου Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και μετά νόσηση: Συστήνεται εμβολιασμός 3 – 6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Για την αναμνηστική συστήνεται 6 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση.

Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με Johnson & Johnson και μετά νόσηση: Συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J.

Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna, AstraZeneca και μετά νόσηση: Συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.