Νέες δηλώσεις, για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ώρες, έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ελλάδα, κατηγορώντας την αυτή τη φορά για «νταηλίκι».

Μιλώντας στους αποφοίτους της στρατιωτικής ακαδημίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «πουλάει νταηλίκι», ενώ αναφέρθηκε και στην Μικρασιατική καταστροφή.

Μάλιστα, πρόετρεψε τον ελληνικό λαό -σε μια ανεπίτρεπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας- να δώσει «δημοκρατικό μάθημα στους κυβερνώντες» που τον οδηγούν «σε περιπέτειες και καταστροφικό τέλος».

«Σε όσους μας επιτίθενται συνέχεια στον εναέριο χώρο μας, δίνουμε το απαραίτητο μάθημα εκεί που πρέπει κυρίως με την πολεμική μας αεροπορία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα προστατεύσουμε τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας στη Δύση, χωρίς να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και αξιοποιώντας πλήρως τις ευκαιρίες που μας δίνουν οι διεθνείς συμφωνίες.

Αντί να λύσουν τις μεταξύ μας διαφορές με διάλογο και διαπραγμάτευση, κρύβονται κάτω από τις φούστες άλλων και συνιστούμε στην διοίκηση της Ελλάδας η οποία προσπαθεί να πουλήσει νταηλίκι, να πάρει ένα μάθημα τόσο από τις εξελίξεις στην περιοχή μας όσο και από τα γεγονότα πριν από ένα αιώνα.

Είναι μια πραγματικότητα ότι ο γείτονας μας στο Αιγαίο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Γι’ αυτό στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας έχει την θέση που του αναλογεί. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν, επανήλθε στο ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών μια μόλις ημέρα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την προσευχή της Παρασκευής, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά θα συνεχίσει να απαντά στις «παραβιάσεις» του τουρκικού εναέριου χώρου από τα ελληνικά αεροσκάφη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν βλέπει κάποια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας στο θέμα της τρομοκρατίας, καθώς αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει υποστεί πλήγματα από τρομοκρατικές οργανώσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι δεν σκέφτεται καμία συνάντηση τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Δεν έχουμε κανένα καημό να μπούμε σε έναν πόλεμο με την Ελλάδα, να κάνουμε πόλεμο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, το πρόβλημα αυτό είναι.

Δηλαδή, εδώ έκαναν 147 αεροπορικές παραβιάσεις μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Λοιπόν, αν είμαστε γείτονες, αν είμαστε φίλοι, αν θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές; Φυσικά, όταν κάνετε τέτοιες παραβιάσεις, τότε ποιο είναι το δικό μας καθήκον; Η αεροπορία μου θα σηκωθεί κι αυτή και θα σας δώσει την εικόνα και την οπτική που χρειάζεστε. Αυτό κάνει η αεροπορία μας. Αν δεν το κάνει, τι θα πουν οι πολίτες μου; Πού είναι οι ένοπλες δυνάμεις μας; Γι’ αυτό οι ένοπλες δυνάμεις μας κάνουν αυτό που τους αναλογεί και αν συνεχιστούν αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, θα συνεχίσουμε να κάνουμε κι εμείς αυτό που χρειάζεται. Εδώ να πω ότι ο Μητσοτάκης μας δικαίωσε. Αλλά πολλοί ηγέτες, δεν ξέρω ποιος το κίνησε, έκαναν μεγάλες προσπάθειες να μας συμφιλιώσουν. Είπαμε ότι δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Κοιτάμε τι θα φέρνουν οι συνθήκες στο μέλλον και ανάλογα θα τις αξιολογήσουμε», δήλωσε.

«Στις συναντήσεις που είχα, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί προέβαλαν μια προσέγγιση του τύπου “εμείς θα κάνουμε τη διαμεσολάβηση, να σας φέρουμε να συναντηθείτε. Έστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Και τους είπαμε: Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτή τη συνάντηση στην παρούσα φάση… Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά.

Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; 

Και στα νησιά, προσπαθεί να μας δώσει σήμα και από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας:. 

«Ας συμμαζευτεί πρώτα»

«Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».