LaPolitica

Η εμπλοκή της Μαρέβας Μητσοτάκη, συζύγου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε σειρά σκανδάλων (σπίτι του Βολταίρου, offshore, κοινός χρηματοδότης με την εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» κ.α.), σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του λεγόμενου δυτικού κόσμου, θα είχε προκαλέσει θύελλα και πολιτικό σεισμό.

Στην Ελλάδα, όπου τα ΜΜΕ λειτουργούν κάτω από τον πρωτοφανή ασφυκτικό έλεγχο της οικογένειας Μητσοτάκη, η αποκάλυψη των σκανδάλων δεν επηρέασε τελικά την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, δεν εμπόδισε την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εξουσία και περιέργως δεν επηρέασε την κρίση του ελληνικού λαού που του έδωσε αυτοδυναμία.

Αυτή είναι η μία πτυχή της ιστορίας που αφορά στη σύζυγο του πρωθυπουργού.

Η άλλη που εξελίσσεται σε πρόβλημα πρώτου μεγέθους για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η μεγαλομανία της συζύγου του, η εμφανής επιθυμία της να συγκυβερνά και η παρασκηνιακή απαίτησή της να ασκεί κυριαρχικό έλεγχο σε όσα περισσότερα ΜΜΕ μπορεί και σε συγκεκριμένες ομάδες δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν νοιώθουν καμία απολύτως ντροπή να εξευτελίζονται καθημερινά αποθεώνοντας την Μαρέβα Μητσοτάκη ακόμη και όταν δεν χρειάζεται.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ οδηγήθηκε (αυτοβούλως ή όχι δεν έχει σημασία) στον αυτοεξευτελισμό και εξευτέλισε τελικά ακόμη και την σύζυγο του πρωθυπουργού κάνοντάς την περίγελο σε όλη τη χώρα, με την λεζάντα της «υπέρκομψης Μαρέβας» που θα κάνει το «υπέρκομψο εμβόλιο».

Το παραπάνω παράδειγμα που παραπέμπει στην αντίληψη που έχουν για τα ΜΜΕ και την προπαγάνδα τριτοκοσμικά και ιστορικά χρεοκοπημένα καθεστώτα είναι το τελευταίο σύμπτωμα του διαρκούς και εξακολουθητικού λιβανίσματος των ΜΜΕ, που πριμοδότησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω της «λίστας Πέτσα», προς την Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
Θα αποκαλύψουμε εδώ ότι πριν από αρκετό καιρό, από το Μέγαρο Μαξίμου είχε γίνει η εξής σύσταση σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και συγκεκριμένους δημοσιογράφους: «Γράψτε ότι θέλετε για τον Κυριάκο, αλλά μην πειράζετε την Μαρέβα».

Θα υπενθυμίσουμε ότι είτε η ίδια, είτε οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες έδιναν γραμμή να την αποκαλούν «Πρώτη Κυρία», ενώ ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υφίσταται τέτοιος θεσμός. Η Μαρέβα Μητσοτάκη και το «σύστημα Μαξίμου» αντιλήφθηκε πως γελοιοποιήθηκαν «έκοψαν» την αναφορά στην «Πρώτη Κυρία».

Η ασυλία που έχει η Μαρέβα Μητσοτάκη από τα ΜΜΕ την έχουν οδηγήσει σε ένα είδος ασυδοσίας που καταντά ανοιχτή πρόκληση έναντι του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων τα προηγούμενα χρόνια και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη θανατηφόρο πανδημία και τις συνέπειές της σε υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει σε πλανητικό επίπεδο ο Covid – 19 και ενώ και στη χώρα μας έχουν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα που δοκιμάζουν την ψυχική υγεία του ελληνικού λαού και εκτοξεύουν την ύφεση σε επίπεδα που δημιουργούν αχαρτογράφητα ύδατα για το τι μέλλει γενέσθαι, η ανεξέλεγκτη σύζυγος του πρωθυπουργού, εκτός από τις business που λέγεται ότι κάνει στο παρασκήνιο, έχει επιδοθεί σε ένα ανοιχτό μπαράζ προκλήσεων με σκοπό να εντυπώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα μίας νέας «Φρειδερίκης». Βόλτες στην Πάρνηθα αδιαφορώντας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και ταξίδια με τις φίλες και τους συνεργάτες σε Χανιά και Καλαμάτα συνθέτουν το σκηνικό. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι νόμοι ισχύουν για τους ίδιους αλλά όχι για την «υπέρκομψη Μαρέβα».

Η πραγματικότητα είναι χειρότερη από ότι μπορεί να φανταστεί ο μέσος Έλληνας, αλλά θα την αποτυπώσουμε ως εξής: Έχετε δει τη σειρά «House of Cards». Ο αδίστακτος Φρανκ Άντεργουντ κάνει τα πάντα και τελικά πετυχαίνει να φτάσει στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ. Με την σύζυγό του Κλερ, την «Πρώτη Κυρία» έχουν συγκροτήσει κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό άτυπο διευθυντήριο. Λειτουργούν σαν να βρίσκονται στο ίδιο σώμα, συμπληρωματικά ο ένας για τον άλλο. Στην πορεία η Κλερ γίνεται αντιπρόεδρος (πρωτοφανές) και τελικά Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως ο σύζυγός της παραιτείται υπό το βάρος των σκανδάλων της δικής του διακυβέρνηση.

Είναι εφιαλτικό, αλλά πιστεύουμε ότι η Μαρέβα Μητσοτάκη, παρακολουθώντας τα βράδια σειρές στο Netflix, κάνει σχέδια για το μέλλον. Προς το παρόν περιορίζεται στο να συγκυβερνά με τον σύζυγό της, παραδίδοντάς τον στην χλεύη του λαού και οδηγώντας τον στην καταστροφή. Αλλά ποιος ξέρει; Μπορεί η καταστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη – στο μυαλό της Μαρέβας πάντοτε –να λειτουργεί συνδυαστικά με την πεποίθηση της αφετηρίας του ρόλου που φιλοδοξεί να διαδραματίσει στην πολιτική ζωή του τόπου. Αλίμονο!