Έως τις 8 Ιανουαρίου θα παραμείνουν ανοιχτά τα 110 μαγαζιά με χριστουγεννιάτικα είδη που αναμένεται να ανοίξουν τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Το ωράριο που θα ισχύσει για τα εν λόγω καταστήματα θα είναι διευρυμένο, και θα λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 20:30.

Οι περιορισμοί που θα ισχύουν θα είναι αυστηροί, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους και τήρηση του μέτρου της απόστασης στα δύο μέτρα. Συνολικά θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα ανά 100τ.μ.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να μεταβαίνουν στα συγκεκριμένα καταστήματα με αποστολή SMS με κωδικό 2 στο 13033 και εναλλακτικά με συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που νομιμοποιούνται να λειτουργήσουν από την Δευτέρα είναι:

47591616
47656702
47656706
47656707
Οι επιχειρήσεις αυτές είναι εποχικές με αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη, ενώ δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων στον πρωτεύοντα ΚΑΔ την περίοδο ισχύς του μέτρου.

Την περίοδο που θα λειτουργούν τα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη θα μπορούν να διατίθενται αντίστοιχα προϊόντα και από τα σούπερ μάρκετ.