Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της Covid 19, ο Παναγής Γαλιατσάτος, καθηγητής και επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins, δίνει το «σήμα» για το τέλος της πανδημίας.

Ο ίδιος μίλησε στο Mega για την κατάσταση στις ΗΠΑ, λέγοντας πως έκρηξη της μετάλλαξης Όμικρον γέμισε τα νοσοκομεία με ασθενείς, όμως οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο σαν από κρύωμα.

«Η πανδημία ακόμα είναι εδώ. Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα, τώρα έχουμε πιο πολλά δωμάτια με ασθενείς που είναι άρρωστοι. Η πανδημία είναι εδώ, πρέπει να προσέχουμε. Οι ασθενείς που έχουμε, το 90% δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι υπόλοιποι που έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις και έλαβαν την booster δόση είναι στο σπίτι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γαλιατσάτος.

Και συμπλήρωσε:

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, υπάρχει αρκετός κόσμος και κράτη που δεν έχουν πάρει τα εμβόλια. Μπορεί να υπάρχει τέταρτη δόση, αλλά να μην ξεχνάμε ότι κάναμε άλλα τόσα εμβόλια για άλλες αρρώστιες, όπως η ευλογιά. Η πανδημία θα φύγει, θα τελειώσει κάποτε, δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊός θα φύγει. Να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον κορονοϊό σαν κρύωμα. Εάν τον κρατήσουμε σαν κρύωμα που δεν στέλνει πολλούς ασθενείς στο νοσοκομείο, νικήσαμε και μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας».

Για το ANAKINRA, που ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε για τη θεραπεία της νόσου, ο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης, είπε από την πλευρά του:

«Εμείς τοποθετήσαμε ένα διαφορετικό θεραπευτικό πεδίο. Το φάρμακο υπάρχει διαθέσιμο στα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας και εφόσον το ζητήσει ο θεράπων ιατρός μπορεί ένας ασθενής με κορονοϊό να πάρει τη θεραπεία».

Σημείωσε επίσης:

«Ένας άρρωστος έρχεται στο νοσοκομείο, εισάγεται και έχει πνευμονία. Του γίνονται εξετάσεις αίματος και εφόσον δείξουν συγκεκριμένα στοιχεία, με βάση αυτά τα στοιχεία πρέπει να αποφασιστεί η θεραπεία. Η θεραπεία δεν απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν καταλήξει σε ΜΕΘ, αλλά σε όσους νοσηλεύονται στον κοινό θάλαμο και έχει ως σκοπό να προλάβει την επιδείνωση των ασθενών και να προλάβει να μην μπουν οι ασθενείς σε ΜΕΘ. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποφορτίζεται το σύστημα υγείας, διότι μειώνονται οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και κατ’ επέκταση οι θάνατοι».