Η χώρα μετρά πλέον σχεδόν 3, αιματηρούς για την οικονομία, μήνες σε lockdown και οι κινήσεις για σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων εξετάζονται.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων 2 εβδομάδων θα καθορίσουν τις ημερομηνίες, καθώς τα Δημοτικά άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα και τα καταστήματα μαζί με κομμωτήρια κλπ. λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα.

Το ενδιαφέρον όλων, τόσο της κυβέρνησης όσο και των πολιτών στρέφεται στο άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης αλλά και στην εστίαση.

Η απόφαση για τα σχολεία αναμένεται να ληφθεί αφού οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους τα επιδημιολογικά δεδομένα δύο εβδομάδων. Το πιθανότερο είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να ανοίξουν από 1η Φεβρουαρίου.

Η εστίαση θα ακολουθήσει, λογικά σε επόμενη ημερομηνία μέσα στο Φεβρουάριο. Σε ότι αφορά στην εστίαση συζητείται έντονα να ανοίξουν αρχικά μόνο οι εξωτερικοί χώροι, ενώ δεν συζητείται προς το παρόν άνοιγμα των μπαρ.

Στο τραπέζι έχει τεθεί και το άνοιγμα των χιονοδρομικών, αλλά και των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί πράσινο φως για το ψάρεμα και το κυνήγι, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα του ανοίγματος των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Βατόπουλος: Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα

“Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με την απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό. Αναφορικά με την μετάλλαξη του κορονοιού ο καθηγητής υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους. Μάλιστα, επεσήμανε πως η εμφάνιση της μετάλλαξης κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.

Σχετικά με την εστίαση είπε πως αργεί το άνοιγμα της και ότι αυτό θα το καθορίσει το πώς θα πάει η επιδημία και το λιανεμπόριο. Παράλληλα, σημείωσε πως την Παρασκευή θα αποφασίσουν για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων. Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα. «Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ανέφερε πως μπορεί να απελευθερωθεί άμεσα ψάρεμα και κυνήγι όμως δεν μπορεί να επιτραπεί ακόμα η μετακίνηση από νομό σε νομό.