Η ελπίδα που φέρνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί και στην Ελλάδα είναι σε πρώτη φάση απλά συμβολική, λόγω του μικρού αριθμού εμβολίων που έφτασαν στην χώρα.

Όπως όλα δείχνουν, ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το Φεβρουάριο και τις δύο δόσεις που απαιτούνται. Επομένως τα μέτρα και οι περιορισμοί που ισχύουν θα συνεχίσουν ενώ υπάρχει και το σενάριο του lockdown έως τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί, είναι ακόμη είναι νωρίς για να δοθούν καθαρές απαντήσεις για το αν και πώς το lockdown θα συνεχιστεί μετά τις 7 Ιανουαρίου, αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία.

Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε επισήμως με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, είναι να λειτουργήσουν κανονικά από τις 8 Ιανουαρίου. Αρκεί, βεβαίως, να δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί.

Τις τελευταίες ημέρες, είναι πλέον εμφανής η πτωτική τάση των κρουσμάτων, που ο μικρός αριθμός τους οφείλεται και στον μικρό αριθμό tests, αλλά όχι μόνο. Πρόβλημα προκαλεί ακόμα ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων, ο οποίος συνεχίζει ν’ ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας και να συντηρεί το φόβο για ένα πιθανό τρίτο κύμα. Διότι ναι μεν κι αυτός ο αριθμός βαίνει μειούμενος, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πιο πάνω από το όριο που είχαν θέσει οι ειδικοί για τις ημέρες των Χριστουγέννων: αντί 300, οι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, παραμένουν 469.

Στις επόμενες 10 ημέρες περίπου θα γίνει φανερό εάν οι ημέρες των Χριστουγέννων επηρέασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Θετικά δείχνουν και τα μηνύματα από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη που παραμένουν σε σκληρό lockdown.