«Καλή πρόοδος» έχει συντελεστεί στις τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ. Στη σύντομή δήλωσή του κατά την υποδοχή του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

«Εξι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν εδώ στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός απεμπλοκής, αποφυγής της σύγκρουσης, με σκοπό την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στη θάλασσα ή στον αέρα», τόνισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Αυτές οι συναντήσεις συνεχίζονται και έχει σημειωθεί καλή πρόοδος. Αυτές είναι τεχνικές στρατιωτικές συνομιλίες. Συμπληρώνουν τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας για επίλυση της υποκείμενης διαφοράς».

«Οι γερμανικές προσπάθειες οδήγησαν σε χθεσινή συμφωνία για τη διεξαγωγή διερευνητικών συνομιλιών που χαιρετίζω», συμπλήρωσε.

«Η ανάπτυξη μηχανισμών αποσυμπίεσης μεταξύ στρατιωτικών είναι φυσικό για το ΝΑΤΟ. Το κάναμε πριν τη δεκαετία του 1990 και αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό. ”

«Παραμένω σε στενή επαφή τόσο με την ελληνική όσο και με την τουρκική ηγεσία», κατέληξε.