Γενέθλια έχει σήμερα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο συμπληρώνει 46 χρόνια ζωής.

Το κεντροδεξιό κόμμα ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αποτελεί μία από τις κυρίαρχες παρατάξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

“Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη” αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην ιδρυτική διακήρυξη.

Η Ν.Δ. υπηρέτησε ως κυβέρνηση από το 1974 έως το 1980 με πρωθυπουργό τον ιδρυτή της, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Την περίοδο 1980-1981 πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος διατέλεσε ο Γεώργιος Ράλλης.

Η γαλάζια παράταξη επανήλθε στην εξουσία την περίοδο 1990-1993, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πατέρα του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θέση εξουσίας είχε και την περίοδο 2004-2009 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, ανιψιό του ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Την περίοδο 2012-2015 βρήθηκε εκ νέου στον κυβερνητικό θώκο, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, συγκροτώντας κυβέρνηση συμμαχίας με το Κίνημα Αλλαγής και πρόσκαιρα με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Τον Ιούλιο του 2019, και αφού μεσολάβησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε στην εξουσία, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση υπό τον νυν πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Νέα Δημοκρατία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Κεντρώας Δημοκρατικής Διεθνούς και της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης.