Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει το περιστατικό που σημειώθηκε στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ στο Ιράν, το οποίο κατήγγειλε η Τεχεράνη ως ισραηλινή επίθεση, «να μην υπονομεύσει» τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Ελπίζουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα γίνει ένα ”δώρο” στους διάφορους αντιτιθέμενους στη συμφωνία και δεν θα υπονομεύσει τις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη», επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Δηλώνοντας την «ανησυχία» της, η Μόσχα εκτίμησε ότι «αν κακόβουλες ενέργειες είναι η αιτία αυτού του περιστατικού, μια τέτοια πρόθεση αξίζει έντονη καταδίκη».

Το υπουργείο δηλώνει πεπεισμένο ότι τα αίτια του περιστατικού θα αποτελέσουν αντικείμενο «ενδελεχούς έρευνας από το Ιράν», χαιρετίζοντας την έγκαιρη και επαγγελματική αντίδραση των Ιρανών ειδικών.

Χθες, Κυριακή, το Ιράν ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό συγκρότημα στη Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, υπέστη ένα «ατύχημα» που χαρακτήρισε «τρομοκρατική» πράξη, και το οποίο προκάλεσε «διακοπή ρεύματος» αλλά κανέναν «θάνατο ή τραυματισμό ή μόλυνση».

Η Τεχεράνη κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό της, ότι βρίσκεται πίσω από τη φερόμενη ως επίθεση και υποσχέθηκε «εκδίκηση».

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε την ώρα που συνομιλίες είναι σε εξέλιξη στη Βιέννη σε μια προσπάθεια επιστροφής των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και άρσης των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία το 2018.