Η Μόσχα απέρριψε την πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λέγοντας ότι η μεσολάβηση της Άγκυρας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Ρωσία δεν είναι μέρος της κρίσης στο Ντονμπάς και μια τέτοια σύνοδος κορυφής δεν θα διευκολύνει τη «λύση της κρίσης», γράφει η εφημερίδα Cumhuriyet.

Ο Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Κίεβου και Μόσχας ακόμη και με τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την πώληση εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος.

Η Τουρκία διατηρεί καλούς δεσμούς τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, αλλά επέκρινε την κατάληψη της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014 και εξέφρασε την υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εν μέσω της σύγκρουσης στα ανατολικά της χώρας. Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα πολεμούν τα κυβερνητικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας από το 2014 και πάνω από 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί .

Η Τουρκία και η Ουκρανία τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό-τεχνικό και στον αμυντικό τομέα. Η Τουρκία έχει εξάγει μέχρι σήμερα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 Bayraktar στον ουκρανικό στρατό και το Κίεβο έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποκτήσει περισσότερα.