Δημοσίευμα από τα ισραηλινά ΜΜΕ, το οποίο επικαλούνται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ ν’ απορρίψουν το έργο του αγωγού EastMed και στην αναζήτηση από το Ισραήλ εναλλακτικής διαδρομής που δεν αποκλείει το έδαφος της Τουρκίας. 

Συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις μετά την απόφαση των ΗΠΑ για τoν αγωγό EastMed, εκτιμά ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί έδαφος για περιφερειακή συνεργασία που να περιλαμβάνει την Τουρκία», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Star.

Με την απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ στο σχεδιαζόμενο έργο EastMed, ο ισραηλινός Τύπος απαίτησε από το Ισραήλ να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, δημοσιεύτηκε εντυπωσιακό άρθρο ανάλυσης με τίτλο «Ηρθε η ώρα να υπολογίσουμε εκ νέου τη διαδρομή».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν πρέπει να μας εκπλήσσει λόγω της ρεαλιστικής εκτίμησης της κατάστασης καθώς επισημάνθηκε ότι το έργο αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όπως ο τεχνολογικός προγραμματισμός τοποθέτησης του αγωγού φυσικού αερίου, οι ασταθείς τιμές ενέργειας, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η στάση προς τα ορυκτά καύσιμα και την προθυμία των ενεργειακών εταιρειών.

Στο ισραηλινό άρθρο σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ακολούθησαν στρατηγική σταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Εναλλακτικές

Τονίζεται επίσης ότι η απόφαση των ΗΠΑ για τον EastMed ώθησε το Ισραήλ να εξετάσει εναλλακτικό σχέδιο και ότι η πιθανότητα συνεργασίας με την Τουρκία θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των θετικών μηνυμάτων από την Αγκυρα.

Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών είναι περίπλοκη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί βάση για περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στον τομέα των εξαγωγών φυσικού αερίου, επισημαίνει το τουρκικό δημοσίευμα.

«Εκπληξη»

Στο μεταξύ, μέρες αφότου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την επικείμενη επίσκεψη του ισραηλινού ομολόγου του Γιτζάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία, ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αυτές τις δηλώσεις ως έκπληξη, αναφέρει το δίκτυο Al-Arabiya.

Το δίκτυο επικαλέστηκε ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, που είπε στη Haaretz ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν για την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρόεδρο ήταν έκπληξη.

Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα μπορούσαν να βελτιωθούν, «αλλά μας ανησυχεί η παραπλανητική προσωπικότητα του Ερντογάν».

Είπε επίσης ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον ισραηλινό ομόλογό του για να συζητήσουν τη σύσφιξη των σχέσεων.

Μηνύματα

Ο ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Ερντογάν και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι έστελναν μηνύματα εδώ και αρκετούς μήνες, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη με τον σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην Αγκυρα.

Ο τούρκος πρόεδρος δεν διευκρίνισε πιθανή ημερομηνία για την επίσκεψη, αλλά σημείωσε ότι η Τουρκία είχε συναντήσεις με ισραηλινούς αξιωματούχους στο παρελθόν.