Το γαλλικό ερευνητικό σκάφος L’ Atalante, μετά από τους χθεσινούς “τουρκικούς τσαμπουκάδες” ανατολικά της Κρήτης, βγήκε σήμερα ξανά για έρευνες στην περιοχή. Πλέει μεταξύ Κρήτης-Καρπάθου, όπως φαίνεται από το στίγμα του από το marinetraffic.

Αυτή τη στιγμή κάνει έρευνες σε περιοχές που είναι εκτός του “διαδρόμου” που έχει αυθαίρετα και παράνομα δημιουργήσει η Άγκυρα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ωστόσο σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει και φαίνεται στο χάρτη, θα πλεύσει και σε μέρος αυτής της περιοχής την οποία η ‘Άγκυρα έχει “βαφτίσει” τουρκική.

Χθες φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού προσπάθησε να εμποδίσει τις έρευνες του γαλλικού ερευνητικού που συνοδευόταν από φρεγάτα του ελληνικού ΠΝ.

Αργά το βράδυ κι αφού η Άγκυρα είχε εκφράσει τη “δυσαρέσκεια” της και στη Γαλλία, το Atalante, αποσύρθηκε στη Σητεία και υπήρχε το ερώτημα αν θα “περάσει” η απαίτηση των Τούρκων.

Το γαλλικό ερευνητικό συνεχίζει προς το παρόν τις έρευνες του και μένει να διαπιστώσουμε αν θα τηρήσει το σχέδιο του ή θα αποφύγει να εισέλθει στο “διάδρομο” του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Η Τουρκία είχε εκδώσει “αντιnavtex” στην ελληνική Navtex για τις έρευνες του γαλλικού σκάφους.